Pe soselele din Romania, accidentele rutiere sunt la ordinea zilei. Potrivit unei statistici realizate in 2021 la nivelul Uniunii Europene, Romania ocupa o pozitie fruntasa in clasamentul privitor la rata mortalitatii in accidente auto, depasind cu mult media europeana.
Pe de alta parte, accidentele usoare sunt la fel de frecvente, motiv pentru care soferii trebuie sa stie cum sa actioneze daca se regasesc in aceasta ipostaza nefericita. In ciuda atentiei si a precautiei la volan, oricine poate fi implicat in astfel de evenimente si situatii imprevizibile.
Cum actionezi in cazul unui accident rutier usor?
Un bun sofer trebuie sa stie intotdeauna cum sa gestioneze situatia in cazul unui accident rutier. Cel mai important este sa isi pastreze calmul, atitudinea avand un rol foarte important in rezolvarea problemei. Dupa o tamponare, multi soferi devin agresivi si chiar instiga la violenta, ceea ce nu poate decat sa intarzie gasirea unei solutii.
Dupa un astfel de accident, primul lucru pe care il poate face soferul este sa fotografieze masinile care au fost implicate. Este important ca acesta sa aiba cat mai multe informatii despre evenimentul care tocmai s-a produs: data si ora, numerele de inmatriculare, date despre persoanele implicate in accident si martori etc. Cel mai indicat ar fi ca fotografiile sa surprinda si numarul de inmatriculare al masinilor, mai ales ca pozele pot fi necesare ulterior ca dovada.
Pentru a nu ingreuna traficul si pentru a nu exista riscul producerii unor alte accidente, soferii trebuie sa scoata masinile implicate in accident in afara partii carosabile, in cazul in care acestea sunt deplasabile. Daca nu, se poate chema politia pentru a dirija traficul.
Daca accidentul s-a soldat cu daune minore (nu exista vatamari corporale), se poate alege intre declararea accidentului la politie sau completarea unui formular de constatare amiabila, lucru posibil incepand cu anul 2009 ca alternativa la metoda clasica de constatare a unui accident. Acest lucru inseamna ca soferii implicati in accidente pot sa rezolve situatia fara a apela la serviciile de constatare ale organelor de politie.
In situatia unui accident minor, soferul vinovat poate sa plateasca pe loc o suma soferului pagubit pentru repararea masinii sau ii poate da acestuia asigurarea sa. Acum, se vor verifica polita RCA, valabilitatea acesteia si a permisului de conducere. Soferul nevinovat de producerea accidentului poate sa fotografieze documentele pe care autorul accidentului i le prezinta.
Ce este formularul de constatare amiabila?
Dupa un accident, soferii pot decide sa nu apeleze la politie si sa rezolve problema pe cale amiabila. In acest caz, ambele parti trebuie sa completeze formularul aferent care este atasat la asigurarea RCA. O parte va fi completata de pagubit, iar o alta parte de vinovat.
Formularul de constatare amiabila este documentul tipizat emis de asiguratori, pe care asiguratii il pot folosi in situatia unui accident auto care nu s-a soldat cu daune corporale si in care au fost implicate doar doua masini. Nu sunt implicate organele de politie, ci doar firma de asigurare.
Multi soferi prefera aceasta procedura, pentru ca este mai simpla si nu mai presupune timp de asteptare a politiei. Daca unul dintre soferi nu doreste sa completeze formularul de constatare amiabila, va fi nevoie de apelarea organelor competente, unitatea de politie de pe raza careia a avut loc accidentul fiind cea care se ocupa de constatare.
Important de retinut: constatarea amiabila se poate face in cazul accidentelor usoare de pe drumuri publice, drumuri inchise etc. In care nu au fost implicate mai mult de doua masini si din care nu au rezultat victime. Daca numarul de vehicule implicat este mai mare si/sau daca exista vatamari corporale, este necesara interventia organelor de politie. De altfel, procedura de constatare amiabila trebuie efectuata in maxim 24 de ore.
Formularul nu este valabil daca partile nu completeaza corect si nu ofera suficiente informatii cu privire la circumstantele accidentului. Aceste informatii permit asiguratorilor sa stabileasca vinovatia si sa constate daunele. In cadrul acestui document, cu valoare juridica, se completeaza date de identificare ale soferului, ale proprietarilor autovehiculelor implicate in evenimentul rutier, locul unde s-a produs accidentul, data, informatii despre polita de asigurare si despre asiguratorii RCA la care au incheiat polita de asigurare auto soferii implicati.
Este important ca ambii soferi implicati in accident sa ajunga la un numitor comun in ceea ce priveste imprejurarile in care s-a produs evenimentul, deoarece in formularul de constatare amiabila schita descriptiva se completeaza doar o data. Si in acest caz, se va merge la politie daca cei doi au variante diferite cu privire la circumstantele accidentului.
Care este urmatorul pas dupa completarea amiabilei?
Exista doua situatii posibile: soferul pagubit are sau nu CASCO. Daca are CASCO, se va instiinta asiguratorul personal, in vederea deschiderii unui dosar de dauna cu regres pe RCA-ul soferului vinovat. Daca soferul nevinovat nu are CASCO, se va instiinta firma de asigurare la care autorul accidentului a incheiat o polita RCA.
In unele cazuri, soferul pagubit poate alege cum sa isi repare masina: la un service auto partener al companiei de asigurare, la un alt service pe care il prefera sau reparatie proprie.
Intocmirea unei constatari amiabile este avantajoasa pentru ambele parti, inclusiv pentru soferul vinovat care poate sa primeasca sanctiuni usturatoare daca se apeleaza la politie. Este recomandat ca cei doi conducatori auto sa ajunga la o intelegere, care se traduce intr-o economie de timp, deoarece nu mai este nevoie de implicarea Serviciului Constatari Daune al Politiei Rutiere in vederea obtinerii autorizatiei de reparatie.
La momentul actual, formularul de constatare amiabila are forma unui document tiparit pe suport de hartie, care contine doua pagini autocopiative. In viitorul apropiat, se doreste introducerea posibilitatii de a completa formularul pe cale electronica. Acest lucru ar urma sa se concretizeze in a doua parte a anului 2022, undeva prin octombrie, conform Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Formularul electronic va avea acelasi continut si acelasi model grafic, fara ca valoarea juridica sa fie modificata.
Acest articol a surprins doar cateva dintre cele mai importante informatii cu privire la despagubirea RCA in situatia unui accident rutier usor. In cazul in care unul dintre soferi detine o polita de asigurare a carei valabilitate a expirat, se va apela la organele de politie, urmand ca acesta sa fie sanctionat cu amenda de pana la 2.000 de lei si suplimentar cu retinerea placutelor si certificatului de inmatriculare.