Atunci cand achizitionezi o masina, fie noua sau second-hand, iti revin mai multe responsabilitati, printre care si cea de asigurare a autovehiculului. Accidentele sunt la ordinea zilei, iar o marte parte dintre ele se soldeaza cu victime si pagube materiale costisitoare. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care iti trebuie o asigurare auto daca vrei sa ai o acoperire a prejudiciilor in cazul unui eveniment nefericit in trafic.
RCA si CASCO sunt principalele tipuri de asigurari, intre care exista o serie de diferente. RCA vine de la Raspundere Civila Auto, iar CASCO provine de la expresia in engleza “casualty and collision”. Este important sa cunosti ce acopera fiecare dintre ele si in ce situatii iti pot fi de folos.
Principalele diferente dintre RCA si CASCO
Prima diferenta majora dintre polita RCA si polita CASCO este obligativitatea de a o detine. Potrivit legislatiei in vigoare, asigurarea RCA este un document obligatoriu pentru toate masinile inmatriculate, inclusiv pentru cele care stationeaza parasite pe drumuri publice. Pe de alta parte, asigurarea CASCO este facultativa, adica ramane la latitudinea soferului daca alege si acest tip de asigurare sau nu.
RCA sau Asigurarea de Raspundere Civila Auto este asigurarea care acopera daunele provocate tertului, fara ca posesorului sa i se acorde compensatii. Mai precis, RCA-ul acopera prejudiciile materiale si/sau vatamarile corporale, produse in urma unui accident auto de care esti responsabil. RCA-ul este o asigurare de raspundere civila fata de terti, adica acopera daunele tertului pagubit, fara ca despagubirea sa ajunga direct la tine.
Daca vrei sa conduci o masina pe teritoriul Romaniei, esti obligat sa inchei o polita de asigurare, fie ca esti persoana fizica sau juridica. Acest contract se incheie intre asigurat (soferul) si asigurator (societatea care furnizeaza asigurari auto) si este documentul de care ai obligatoriu nevoie pentru a conduce in legalitate pe drumurile publice din tara si care este necesar in momentul unui accident, deoarece in temeiul sau i se acorda despagubiri persoanei prejudiciate pentru daunele suferite.
In timp ce asigurarea auto RCA il vizeaza strict pe tertul prejudiciat, polita CASCO suporta cheltuielile de reparatii a unei masini, fara a conta cine este autorul pagubelor. Printr-o polita completa CASCO, se acopera propria masina in cazul unui furt si/sau avarii produsa din vina ta sau din cauza unei terte persoane, obiect, dezastru natural.
Ce riscuri sunt acoperite de fiecare tip de asigurare
Ca sa intelegi mai bine diferenta dintre RCA si CASCO, e important sa cunosti care sunt prejudiciile pe care le acopera fiecare tip de polita. In cazul RCA, sunt acoperite pagubele materiale, vatamarile corporale sau deces, cheltuielile de judecata efectuate de persoana prejudiciata, pagubele de consecinta in urma nefolosirii masinii avariate. Atentie! Este vorba despre pagubele pe care tu le-ai provocat altei persoane, deci RCA este o polita care acopera exclusiv prejudiciul produs de asigurat.
Sumele asigurate nu sunt aceleasi pentru cele doua tipuri de asigurari. In cazul politei RCA, limitele de despagubire sunt stabilite prin lege. Cat despre CASCO, suma este diferita de la o masina la alta, fiind stabilita in raport cu valoarea de piata a vehiculului respectiv. CASCO acopera mai multe riscuri, pe care le stabilesti impreuna cu asiguratorul.
Acoperirile CASCO pot fi clasificate in riscuri de baza si riscuri optionale. La riscurile de baza, se incadreaza avariile de orice fel (zgarieturi, ciocniri etc.), incendiile, fenomenele si dezastrele naturale (trasnet, grindina, cutremur etc.), furtul autovehiculului, vandalizarea masinii, asistenta rutiera.
In ceea ce priveste riscurile optionale, aceasta categorie cuprinde pierderea sau furtul cheilor, regresul RCA, avariile care au fost provocate de marfuri, asistenta rutiera extinsa, autoturism la schimb si altele, asupra carora trebuie sa convii de comun acord cu asiguratorul.
Intr-o alta ordine de idei, poti spune ca polita RCA o inchei pentru alti participanti la trafic, in vreme ce polita CASCO o faci pentru tine, deoarece acopera inclusiv daunele pe care le provoci masinii tale, in calitate de asigurat. Asigurarea CASCO este utila si daca masina este furata sau sufera daune din cauza unei tentative de furt, cum ar fi spargerea geamurilor.
Cat platesti pentru RCA si/sau CASCO
Desi CASCO este o asigurare facultativa, e recomandat sa iei in calcul si incheierea acestui tip de polita, intrucat iti ofera o mai mare siguranta in ceea ce priveste protejarea autovehiculului tau, raportat la riscurile si situatiile neprevazute din trafic. Conditiile de incheiere a unei polite CASCO sunt diferite de la un asigurator la altul. De exemplu, unele societati iau in calcul vechimea masinii si nu acorda polite facultative masinilor mai vechi de 12 ani.
Atat RCA, cat si CASCO, sunt incheiate de catre soferi pentru a preveni cheltuieli in momente nefericite din trafic, mai ales ca deseori valoarea prejudiciilor se ridica la sume pe care soferii nu le-ar putea acoperi instant, fiind vorba de mii de euro.
In ultima vreme, piata RCA este marcata de un dezechilibru constant, care a debutat dupa retragerea autorizatiei de functionare a City Insurance, in portofoliul caruia se gaseau cei mai multi asigurati din Romania. Totusi, poti obtine un RCA ieftin sau mai degraba accesibil daca ai un istoric rutier curat si daca folosesti un calculator RCA pentru a identifica oferta care ti se potriveste.
ASF a publicat recent tarifele de referinta pentru RCA si se discuta plafonarea preturilor pentru 6 luni, pe fondul revoltei soferilor si amenintarilor cu proteste din partea transportatorilor. Soferii si asiguratorii inca asteapta o decizie finala in acest sens.
Pana atunci, preturile RCA variaza in continuare de la o societate de asigurari la alta, fiind influentate de factori bine stabiliti: marca si modelul autovehiculului, capacitatea cilindrica, experienta soferului (vechime permis), istoricul rutier, varsta proprietarului. De asemenea, tarifele pentru RCA sunt impartite in doua categorii, anume persoane fizice si persoane juridice. In mare parte, aceleasi criterii se aplica si pentru asigurarea CASCO, la care se mai adauga si riscurile acoperite, fransiza, termenul de asigurare si modalitatea de plata.
Multi soferi sunt de parere ca polita CASCO este o investitie inteligenta, pentru ca in trafic se intampla multe lucruri neprevazute si masinile pe care le conduc pot suferi la randul lor daune daca se produce un accident, astfel ca detinerea celor doua tipuri de polite acopera ambele parti in cazul unui eveniment care se soldeaza cu pagube materiale sau vatamari corporale.