In fiecare an piata asigurarilor auto se adapteaza la schimbarile din industrie si la reglementarile legislative ce continua sa evolueze. Anul acesta nu face exceptie de la regula, fiind luate in considerare o serie de modificari semnificative in ceea ce priveste asigurarea obligatorie RCA.
Astfel, va fi esential ca orice sofer sa cunoasca si sa fie la curent cu toate noutatile pentru a putea naviga traficul in siguranta.
Avand in vedere preturile tot mai mari la asigurarile obligatorii, ASF doreste sa implementeze in viitorul apropiat cateva modificari cu scopul de a ajuta proprietarii de vehicule sa achizitioneze mai usor polita RCA, cat si pentru a-i determina pe cei care circula fara acest document sa respecte legea.
5 schimbari privind RCA-ul in 2024
1. Posibilitatea de a achizitiona polita RCA in rate
Preturile din ultimii ani la asigurarile RCA s-au dublat si in anumite cazuri, chiar triplat, aceasta fiind o problema financiara pentru multe persoane ce le poate impiedica sa plateasca acest document important, fara de care nu se poate circula pe sosea.
De aceea, plata in rate a politei va fi o optiune benefica pentru toti soferii, fie ele persoane fizice sau juridice, pentru a nu se bloca din punct de vedere financiar. Achizitionarea ei esalonata va putea fi realizata pana la 12 luni, fiind astfel mai usor de incadrat in bugetul lunar.
2. Amenda pentru lipsa RCA-ului ar putea creste de pana la 5 ori
In prezent, daca un sofer este depistat in trafic fara o polita RCA valabila, acesta va fi pasibil de o amenda in valoare de 1.000 de lei.
Daca noul proiect va fi admis si implementat, proprietarii de vehicule vor risca sa plateasca pana la 5.000 de lei, acest lucru aplicandu-se in cazul masinilor cu o greutate maxim admisa sau egala cu 3.5 tone. Pentru masinile mari, precum autoutilitarele sau autocamionele, valoarea ar putea atinge chiar si 20.000 de lei.
3. Modificarea sistemului bonus-malus
Sistemul RCA bonus-malus este o formula utilizata in asigurarile auto care propune sa incurajeze soferii sa conduca in mod responsabil si sa evite producerea accidentelor, respectand legislatia in vigoare. Acesta se bazeaza pe principiul de a-i recompensa pe cei care nu au un istoric negativ, ei putand achizitiona o polita RCA la un pret mult mai mic.
Pe de alta parte, unui sofer care a intampinat probleme in trafic, ii poate fi marita asigurarea in functie de numarul de incidente, gravitate si asa mai departe. Astfel se urmareste ca acest sistem sa fie imbunatatit si sa reflecte profilul real al comportamentului asiguratului, putand fi introduse mai multe beneficii daca proiectul va fi aprobat.
4. Suspendarea asigurarii
Soferii care doresc sa isi suspende asigurarea din terte motive, fie ca nu o folosesc o anumita perioada sau autoturismul nu mai functioneaza, vor fi obligati sa scoata placutele de inmatriculare si sa nu parcheze masina pe domeniul public.
5. Preturi mai mici pentru politele incheiate pe o perioada de 12 luni
Nu in ultimul rand, se doreste a fi introduse noi modificari privind tarifele pentru politele incheiate pe o perioada de 12 luni. In acest fel se incurajeaza ca proprietarii de vehicule sa isi reinnoiasca asigurarea in fiecare an pe durata maxima care poate fi contractata si sa nu mai incheie un astfel document pe termene mai scurte de 1 luna, 3 sau 6 luni.
Achizitionarea unei polite RCA este o responsabilitate importanta fata de tine si familia ta, cat si de ceilalti participanti la trafic, fiind un document esential ce iti asigura o protectie financiara mai buna in cazul unui accident nefericit.
Este important sa fii informat corect cu privire la toate modificarile care ar urma sa fie implementate, iar aici pe blogul Romasig vei gasi de fiecare data cele mai noi stiri care te pot ajuta zilnic sa te bucuri de drumuri linistite alaturi de masina ta.