Asigurarea titlului de proprietate
Tot ce trebuie sa stii despre asigurarea titlului de proprietate
Asigurarea titlului de proprietate face parte din clasa asigurarilor generale, fiind inclusa in randul celor de protectie juridica, destinate a acoperi atat cheltuielile cu procedura judiciara, cat si pe cele privind apararea, reprezentarea si recuperarea pagubei suferite de asigurat printr-un proces civil sau penal ori in cazul unei reclamatii indreptate impotriva acestuia. Cu alte cuvinte, asigurarea titlului de proprietate consta in incheierea unei polite de asigurare prin care asiguratul transfera, in schimbul unei sume de bani, riscurile legate de viciile de forma sau de fond ale titlului sau de proprietate, in sarcina unui asigurator.
Riscurile asigurate pot viza nenumarate aspecte, de la cererile de retrocedare la fraude sau vicii in autorizatia de construire. Titlul de proprietate este elementul esential al dreptului de proprietate deoarece constituie actul juridic in baza caruia proprietarul isi exercita prerogativele dreptului sau asupra bunului.
Prin urmare, punerea la adapost a titlului de proprietate de orice posibile pretentii, revendicari sau vicii de forma sau fond echivaleaza cu conservarea dreptului de proprietate, iar acest lucru se poate realiza prin asigurarea titlului de proprietate.
In cazul aparitiei unor probleme legate de titlul de proprietate asupra imobilului, emitentul politei plateste toate taxele, costurile si cheltuielile procedurilor judiciare legate de apararea dreptului de proprietate, fiind incluse aici taxe de timbru, expertize, onorarii avocatiale etc. Trebuie mentionat ca desfasurarea procedurilor legale pentru apararea in justitie a titlului de proprietate (si indirect a dreptului de proprietate) este obligatorie. In situatia in care, in ciuda diligentelor depuse, titlul de proprietate este desfiintat si dreptul de proprietate este pierdut, asiguratorul il va despagubi pe beneficiarul politei la nivelul sumei prevazute in polita, de regula la nivelul pretului de achizitie al imobilului cu eventuale indexari. In schimb, despagubirea vizeaza doar prejudiciul direct, adica pierderea suferita de proprietatea asigurata ca urmare a producerii riscului, nu si pierderile indirecte, datorate neobtinerii profitului scontat sau intreruperii activitatii.
