Plateste online cu cardul si primesti asigurarea RCA pe e-mail in 3 minute.

Nota 5.00 ( 40 voturi)

Bonus-Malus


Sistemul bonus/malus

    Pentru toate asigurările obligatorii RCA încheiate cu începere de la 1 ianuarie 2010, societățile de asigurare au obligația legală de a aplica sistemul bonus-malus, care conduce la reducerea sau majorarea primei de asigurare RCA în funcție de istoricul de daunalitate realizat de asiguratul/utilizatorul persoană fizică într-o perioadă de referință.


    Aceasta înseamnă că un asigurat care nu a produs daune în 2009 și a încheiat în 2010 o poliță pentru o perioadă de un an a obținut, datorită sistemului bonus-malus, o reducere cu 10% a tarifului afișat de asigurător. Întrucât normele CSA reglementează existența a 14 clase de bonus, rezultă că, dacă timp de sapte ani un asigurat nu a produs daune care sa fie despăgubite în baza poliței RCA, bonusul acordat poate ajunge la 50%.


    Pentru aplicarea unui malus pentru un asigurat/utilizator persoană fizică sunt luate în calcul evenimentele pentru care a fost plătită cel puțin o daună în perioada de referință, în temeiul poliței de RCA deținută de acesta. Într-o astfel de situație, malus-ul se aplică indiferent de cine a condus vehiculul la data producerii accidentului, precum și indiferent de modul de protocolare a accidentului (prin proces verbal întocmit de poliție sau prin constatare amiabilă de accident).


    Clauza de malus (majorarea primei) se aplică în funcție de numărul de daune produse și plătite, putând ajunge până la 200%.


    În situația în care un asigurat deține mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplică distinct pentru fiecare vehicul. De asemenea, în cazul înstrăinării/radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus-malus pentru un vehicul nou-dobândit se face pornind de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior.


    Sistemul bonus-malus este reglementat de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor prin normele referitoare la asigurarea obligatorie RCA. Normele privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, valabile în prezent, sunt cele puse în aplicare prin Ordinul CSA nr.5/2010 și publicate în Monitorul Oficial, Partea I, nr.344 din 25/05/2010.


Livrare rapida si GRATUITA in toata tara!


Contact Rapid

Telefon: 0729 88 44 71
E-mail: contact@romasig.ro

Te sunam noi!

Program Lucru

LUNI - VINERI9:00 - 21:00
SAMBATA9:00 - 20:00
DUMINICA9:00 - 18:00
16 ani de succes prin atitudine

Ultimele pagini vizitate