Recent a intrat in vigoare o noua reglementare a codului rutier, menita sa imbunatateasca siguranta pe drumurile publice si, implicit, sa reduca numarul de accidente. Testarea soferilor pentru consumul de alcool sau substante interzise va fi realizata mult mai frecvent daca autoritatile observa in autoturisme recipiente sau au suspiciuni ca acestea sunt sau au fost utilizate.
Avand in vedere noile reglementari, soferii trebuie sa fie constienti ca numarul opririlor pentru verificari de rutina va creste semnificativ in perioada urmatoare. Astfel, verificarea din timp a documentelor ce tin de masina personala sau cea de la job, inclusiv a politei RCA, va deveni un pas esential pentru a evita amenzile foarte mari.
Care sunt principalele modificari ale codului rutier?
- Nu se mai emite avertisment pentru conducerea sub influenta alcoolului.
- Daca concentratia de alcool se situeaza la o valoare de pana la 0,10 mg/l (inclusiv) alcool pur in aerul expirat, soferul are dreptul sa solicite politistului rutier repetarea testarii dupa un interval de 15 minute, dar nu mai tarziu de 20 de minute de la realizarea primului test. Rezultatul final va fi cel mai mic dintre cele doua valori.
- Conducatorul de bicicleta sau trotineta electrica va fi sanctionat cu amenda daca refuza sa se supuna testarii pentru consumul de alcool sau substante psihoactive.
- Daca faptele sunt inregistrate audio-video, procesul-verbal de constatare a contraventiei poate fi intocmit in absenta soferului, fara a fi necesara confirmarea acestora de catre martori.
- Politia rutiera poate aplica sanctiuni contraventionale pe baza probelor video realizate de agentii de politie sau pe cele obtinute de la soferi.
- In cazul in care politistul rutier observa in autoturism recipiente care pot contine bauturi alcoolice si care prezinta semne de consum, sau substante ce ar putea avea efecte psihoactive, acesta este obligat sa solicite testarea pentru detectarea consumului de substante psihoactive sau pentru masurarea concentratiei de alcool in aerul expirat.
- Radierea unui vehicul din oficiu va fi efectuata daca suspendarea inmatricularii a durat neintrerupt timp de 9 luni, sau daca suspendarea inmatricularii s-a mentinut pentru 3 ani consecutivi, cu exceptia vehiculelor de interes istoric.
- Detectarea prezentei substantelor psihoactive in organism se va realiza in cadrul institutiilor medico-legale, dar si in laboratoarele de specialitate acreditate ale Politiei Romane sau in spitale autorizate pentru astfel de teste.
Cu toate acestea, exista si o veste buna: punctul de amenda nu s-a schimbat de la 1 iulie, odata cu cresterea salariului minim pe economie. Astfel, acesta va ramane la 165 de lei pana la sfarsitul anului, urmand sa se ia o decizie pentru anul viitor daca se va majora la 185 de lei, asa cum era planificat.
In concluzie, probabilitatea ca soferii sa fie supusi testarii pentru consumul de alcool si droguri, precum si verificarii documentelor si, in anumite situatii, a autovehiculelor pentru defectiuni tehnice, va creste considerabil in perioada urmatoare.
Un sofer trebuie sa aiba intotdeauna la el, atunci cand se afla la volan, urmatoarele documente valabile: talonul masinii, permisul de conducere, actul de identitate, asigurarea RCA si rovinieta, cea din urma fiind necesara doar daca urmeaza sa circule pe drumuri nationale, autostrazi si alte drumuri asemanatoare din afara oraselor.
Aici pe blogul Romasig vei gasi mereu informatii noi cu privire la toate modificarile legislative, precum si noutati din industria auto, menite sa te ajute sa fi la curent cu toate informatiile de care vei avea nevoie atunci cand circuli cu masina. Astfel, vei putea pune in practica rapid toate aceste cunostinte, fara sa iti faci griji in cazul unui control de rutina.