Radierea unei masini reprezinta procedura prin care un autovehicul este scos din circulatie, fie definitiv, fie temporar. Acest lucru are implicatii directe asupra politei RCA, fiind necesar sa fie urmati cativa pasi importanti pentru a evita anumite complicatii. Dupa cum bine se stie, orice autoturism care circula sau stationeaza pe un drum public trebuie sa detina polita obligatorie RCA, astfel incat proprietarul sau soferul sa evite amenzile, care sunt destul de mari, mai ales de anul acesta.
Ce acte sunt necesare si cum se radiaza o masina?
- cartea de identitate a vehiculului – original si copie;
- certificatul de inmatriculare (talonul) – copie si original;
- placutele de inmatriculare;
- actul de proprietate (factura sau contractul de vanzare-cumparare);
- cererea de radiere;
- dovada platii taxelor;
- declaratia pentru scoaterea din evidente a autovehiculului de la primaria locala.
Toate documentele mentionate mai sus vor fi depuse la DGPCI, asadar asigura-te ca dosarul este complet, cu toate informatiile despre masina ta, pentru ca acest proces sa fie realizat in cel mai scurt timp posibil.
Nu in ultimul rand, dupa aprobarea radierii de catre institutia abilitata, notifica si asiguratorul pentru ca acesta sa iti restituie suma pentru perioada in care nu vei mai folosi RCA-ul.
In cazul societatilor comerciale, vor mai fi necesare urmatoarele acte suplimentare:
- Imputernicire oferita de firma in cazul in care persoana care se prezinta la ghiseu nu este administrator sau asociat;
- Copie si originalul actelor firmei care sa ateste ca aceasta este proprietara masinii trecute in talon.
Ce se intampla cu asigurarea RCA dupa radiere si ce trebuie facut?
Radiere definitiva
- Daca masina este radiata definitiv, contractul de asigurare RCA inceteaza. Proprietarul trebuie sa notifice brokerul si sa prezinte dovada radierii.
- In cazul in care polita obligatorie a fost platita in avans pe o perioada mai lunga decat data radierii, proprietarul masinii are dreptul sa primeasca inapoi suma corespunzatoare perioadei nefolosite. O cerere trimisa online la compania de asigurari, impreuna cu documentele doveditoare, va permite restituirea sumei platite in avans dupa aprobarea acesteia.
- Vor fi necesare documentul care atesta radierea, copia contractului de asigurare si cererea scrisa sau tipizata, dupa caz.
Radiere temporara
- Atunci cand masina este scoasa din circulatie pe o perioada determinata, polita RCA va ramane valabila si vehiculul va putea stationa pe un drum public.
- Si in acest caz, proprietarul autoturismului are obligatia de a informa asiguratorul despre radierea temporara, acesta putand suspenda sau nu polita pe toata perioada.
Durata unei polite de asigurare poate varia intre o luna si 12 luni, iar costul acesteia depinde de mai multi factori precum istoricul soferului, varsta, localitatea, puterea masinii si alte criterii de risc evaluate de catre asigurator. Astfel, recuperarea contravalorii ramase de la polita RCA poate fi o solutie avantajoasa din punct de vedere economic, pe care orice sofer aflat in aceasta situatie ar trebui sa o ia in considerare.
Asigurarea RCA este primul si cel mai important document pe care orice sofer trebuie sa il aiba asupra sa atunci cand se afla la volan. Din fericire, legile actuale permit proprietarilor sa isi recupereze sumele platite in avans in cazul in care nu mai folosesc masina sau daca doresc sa o suspende pe toata perioada de neutilizare. In cazul din urma, este bine de retinut faptul ca, daca masina nu va fi folosita, iar asigurarea obligatorie va fi suspendata, aceasta nu va trebui sa stationeze pe un drum public.
Aici, pe blogul Romasig, vei gasi de fiecare data informatii utile care sa te ajute sa rezolvi toate procedurile legate de masina ta sau sa iei cunostinta de ultimele modificari legislative, astfel incat sa nu fii pasibil de amenzi.