Conform statisticilor, aproximativ 30% dintre autovehiculele care circula pe sosele din Romania nu au asigurare de raspundere civila auto. Unele dintre acesta au numere straine, altele circula in voie chiar daca asigurarea RCA a expirat, insa sunt si o serie de autoturisme inscrise in circulatie, a caror proprietari, din diferite motive, nu au incheiat o astfel de polita obligatorie. Din datele oferite de ASF in judetele Teleorman, Olt, Dolj, Galati, Constanta si Tulcea rata de neincheiere a politelor de raspundere civila este chiar mai mare si se ajunge pana la 35%. Cei mai raspunzatori dintre romani par sa se gaseasca in nord-vestul tarii. Judetele Cluj, Bihor, Satu-Mare si Arad fiind in fruntea clasamentului, la capitolul responsabilitate cu pana la 75% de masini asigurate.
Cum se pot recupera pagubele produse de un accident cu masina neasigurata?
Daca esti implicat in evenimente rutiere provocate de autovehicule care nu au o asigurare incheiata, procedurile de recuperare a daunelor sunt destul de anevoioase. Indiferent de valoarea pagubelor cel care se afla in situatia de a fi infaptuit accidentul este bun de plata. In astfel de situatii este bine sa iei masuri rapide, in caz contrar risti sa iti suporti din propriul buzunar costurile, chiar daca polita ta este valabila. O metoda de recuperara a daunelor poate fi prin intelegere amiabila cu cel care a provocat accidentul, evaluarea pagubelor si plata directa a reparatiilor. Aceasta situatie se aplica de obicei cand evenimentul se lasa doar cu pagube materiale si niciunul dintre soferi sau pasageri nu este ranit. In cazul in care sunt victime, situatia se schimba, in primul rand se impune prezenta politiei, care intocmeste documentele de constatare a evenimentului, apoi trebuie urmati pasii recomandati de reprezentantii organelor statului. Masuri speciale trebuie luate si in cazul in care accidentul in care esti implicat este produs de un sofer care conduce sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor stupefiante interzise, intrucat asigurarea RCA isi pierde valoarea, deci nu poti fi despagubit prin intermediul acestia.
Despagubire prin intermediul Fondului de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS)
Pentru situatiile mentionate cea mai buna metoda de despagubire a daunelor ar fi prin intermediul Fondului de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS), o asociatie menita sa ii protejeze pe soferii implicati in accidente provocate de autoturisme neasigurate si de soferi neidentificati. Dealtfel prin acest organism sunt compensati si soferii care nu primesc despagubiri din partea soferilor care au produs accidente si nu au dorit sa recurga la intelegere amiabila si sa inmaneze polita RCA valabila. Acest fond este sustinut prin contributia celor ce achizitioneaza asigurari de raspundere civila auto, 2% din valoare fiecarei polite incheiata fiind redirectionati in conturile FPVS. Tot prin FPVS poti fi despagubit daca in urma accidentului sunt victime si autoturismul care a provocat evenimentul ramane neidentificat. In cazul in care nu te incadrezi in niciuna dintre situatiile mentionate anterior si paguba provocata este consistenta, este esential sa soliciti prezenta politiei in vederea intocmirii unui proces verbal. In baza acestuia poti intenta un proces impotriva soferului vinovat si poti fi despagubit in urma unei hotarari judecatoresti. Trebuie mentionat ca oricare dintre situatiile mentionate anterior au o perioada mai mari de finalizare, intrucat sunt necesare documente si analize suplimentare din partea reprezentantilor FPVS sau a instantei judecatoresti.