
Asigurarea RCA este un contract incheiat intre posesorul unei masini si o companie de asigurari, cu scopul de despagubire in cazul accidentelor de circulatie. Dat fiind faptul ca asigurarea RCA este o asigurare obligatorie, este imperativ necesar sa se cunoasca foarte multe detalii despre ea. Evident, exista cateva elemente care se cunosc foarte bine, insa exista si elemente pe care soferii nu le stiu sau le stiu doar foarte vag. Pentru a lamuri toate necunoscutele in ceea ce priveste aceste asigurari auto, iata cateva intrebari si raspunsuri care le vizeaza:
Ce este B/M, notatia care apare in stanga jos a politei de asigurare?
Este un sistem prin care asiguratul poate sa fie recompensat cu preturi mici la asigurare, in cazul in care nu a avut daune, sau poate sa fie obligat sa plateasca mai mult, in cazul in care a provocat accidente. Prin acest sistem se incurajeaza condusul cu prudenta.
Se poate incheia o asigurare RCA incepand din ziua in care se plateste?
Raspunsul evident este Nu. Practic, asiguratorul despagubeste orice paguba abia de a doua zi dupa ce asigurarea a fost platita. Exista totusi o situatie in care asigurarea se poate emite pentru aceeasi zi, si anume atunci cand este emisa pentru o masina ce se inmatriculeaza.
Cui se adreseaza asigurarea RCA?
Asigurarea RCA se adreseaza strict pagubitului. Asadar, daca provoci un accident si suferi pagube din acest motiv, va trebui sa le platesti din propriul buzunar sau sa inchei o asigurare Casco in acest sens.
Care sunt conditiile pentru incheierea unei asigurari RCA?
Incheierea unei asigurari RCA implica mai multe conditii. In primul rand, autovehicului trebuie sa fie inmatriculat sau sa fie supus inmatricularii in Romania. Asiguratul trebuie sa fie persoana care apare in actele masinii, nu persoana care conduce masina. De asemenea, este indicat sa fie la indemana certificatul de inmatriculare si cartea care atesta dreptul de proprietate asupra masinii, ori de cate ori se reinnoieste o asigurare auto.
Ce se intampla daca nu se incheie o asigurare RCA?
Incheierea unei polite de asigurare RCA este obligatorie, asadar, cel putin teoretic, nu ar trebui sa existe soferi care sa evite plata unei astfel de polite. Din pacate, exista si un procent din soferi care prefera sa isi asume niste riscuri si sa nu plateasca.
Neplatind asigurarea, acestia se expun urmatoarelor riscuri:
- Risca amenzi foarte mari. Amenzile pentru neplata asigurarii sunt de pana la 2000 de lei si implica si retinerea talonului masinii;
- Risca cheltuieli extrem de mari in cazul unui accident. In cazul in care neasiguratul accidenteaza un alt autovehicul, riscul financiar este imens, deoarece toate pagubele vor fi platite din buzunarul celui care a produs paguba. Aceste cheltuieli pot depasi cu usurinta 10 000 de lei, mai ales daca masina lovita este una foarte scumpa, motiv pentru care trebuie sa se acorde o atentie maxima, atunci cand se ia decizia incheierii unei polite de asigurari;
Care este valabilitatea unei polite de asigurare RCA?
O astfel de asigurare poate sa fie incheiata pe perioada de 6 luni sau 12 luni, in functie de dorinta asiguratului.
I-am dat autoturismul fiului meu sa conduca intre timp la schimbarea directiei de mers a zgaraiat un autoturism de la aripa stinga fata pina la portiera din fata si fiul meu a declarat ca este vinovat ,va mentionez ca eu de 20 de ani nu am avut nicio dauna si ia dat asigurarea sasi repare autoturismul ,vreau sa stiu daca mi-se scumpeste asigurarea in declaratia amiabila este scris ca nu am produs eu accidentul ci fiul meu,astept un raspuns urgent va multumesc.
Buna ziua,
Daca proprietarul autoturismului sunteti dumneavoastra atunci polita RCA va creste(veti fi penalizat cu 2 clase de bonus).
O zi buna!