Folosirea unui vehicul pe soselele publice, indiferent de dimensiunea lui, implica o serie de documente esentiale pentru a evita anumite probleme financiare care pot aparea in lipsa acestora. Asigurarea RCA este obligatorie conform legii si trebuie sa fie valabila ori de cate ori te urci la volan. Fie ca este incheiata pe persoana juridica sau fizica, aceasta are un scop bine definit: acela de a oferi o siguranta financiara in cazul unui accident si de a evita amenzile foarte mari.
Pentru a avea un control mai bun asupra finantelor personale si al celor administrative, asigurarea CASCO vine ca o completare, fiind utila pentru a reusi sa repari mai usor si mai rapid autovehiculul, chiar daca tu esti vinovat de producerea accidentului.
De ce este importanta asigurarea RCA pentru persoane juridice?
Pentru o firma care detine mai multe masini sau vehicule de mare tonaj utilizate in scopuri comerciale, se poate incheia o asigurare intr-un singur document, fiind astfel mult mai usor de gestionat decat daca fiecare asigurare ar fi fost realizata individual.
Tipurile de vehicule care pot fi asigurate in cazul persoanelor juridice sunt urmatoarele:
- Autoturisme de companie – in special masinile folosite de angajati;
- Vehicule comerciale – camioane, tiruri, furgonete si asa mai departe;
- Vehicule specializate – masini pentru constructii, transport specializat si utilaje;
- Utilaje agricole – tractoare, combine si alte masini necesare pentru indeplinirea proceselor agricole.
Asigurarea tuturor vehiculelor dintr-o firma este un proces esential care trebuie efectuat la timp pentru a evita costurile financiare inutile in cazul unui accident. Polita RCA este un instrument de baza folosit de multe persoane juridice care au inteles avantajele sale si beneficiaza de ea ori de cate ori este nevoie, pentru a minimiza riscurile.
Exista diferente intre RCA pentru persoanele fizice si cele juridice?
- Calculul asigurarii
- Flota de vehicule – Daca o firma sau o companie detine mai multe autovehicule, aceasta isi poate negocia oferta pentru intreaga flota. Pretul final poate fluctua in functie de utilizare, dar si de istoricul accidentelor avute.
- Tipul de activitate – Persoanele juridice care folosesc mijloacele de transport aflate in parc au, de cele mai multe ori, un risc crescut. Astfel, si valoarea finala a RCA-ului poate fi mai mare. Utilizarea intensiva si transportul pe distante lungi expun masinile la mai multe riscuri, avand sanse mai mari de a fi implicate in accidente.
- Istoricul de daune – Se vor lua in calcul si daunele sau accidentele avute in trecut, pe baza acestei evaluari fiind realizata oferta.
- Durata contractuala – Persoanele fizice opteaza adesea pentru contractarea unei asigurari cuprinse intre 6 si 12 luni. In schimb, o firma poate negocia acesti termeni in functie de numarul masinilor si de nevoile sale.
- Bonus-malus – Acest sistem se aplica atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice, oricine putand beneficia de reduceri sau majorari in functie de istoricul sau.
- Acoperire extinsa – Firmele pot opta pentru extinderea acoperirii RCA-ului, adaugand clauze suplimentare, cum ar fi accidentele internationale sau utilizarea vehiculelor in diverse conditii mai dificile.
Alegerea celei mai potrivite polite RCA pentru firma ta nu este dificila daca ai in vedere cativa pasi esentiali. Pretul final este important, totusi, trebuie analizata cu atentie si acoperirea oferita. O firma cu vechime, specializata si autorizata poate fi de mare ajutor pentru a oferi sfaturi personalizate si solutii adaptate in functie de nevoile tale.
Gestionarea riscurilor, mai ales intr-o afacere, este o actiune inteligenta, fiind o prima masura care trebuie luata pentru a o proteja de posibile cheltuieli mari si inutile, ce iti pot pune in pericol activitatea economica.
Aici, pe blogul Romasig, vei gasi intotdeauna informatii, sfaturi si solutii care te pot ajuta sa iesi din orice impas te-ai afla, astfel incat sa iti poti continua drumul linistit si fara griji.