
Achizitionarea unei masini la mana a doua este una dintre cee mai bune solutii pentru persoanele care doresc un automobil la un pret accesibil. Fie ca doresti sa o cumperi de la un targ auto sau de la o firma specializata, trebuie sa fii atent la toate detaliile tehnice pentru ca autovehiculul sa fie intr-o stare cat mai buna de functionare pentru a nu investi prea mult in repararea sau mentenanta acesteia.
Insa o intrebare la care multe persoane inca nu stiu raspunsul este daca polita obligatorie RCA de la vechiul proprietar se mai poate folosi dupa vanzare. Acest lucru este important in contextul in care responsabilitatea in trafic cat si respectul fata de ceilalti soferi este un lucru ce trebuie imbunatatit pentru a minimiza cat mai mult incidentele.
Pot circula cu polita fostului proprietar?
Noul proprietar al masinii second hand cumparate este obligat prin lege sa isi achizitioneze o noua polita obligatorie RCA in momentul semnarii actelor de transmitere a proprietatii. Acest lucru este necesar deoarece fiecare sofer prezinta un anumit risc in functie de varsta si disciplina din trafic. Noul sofer trebuie sa achite o suma personalizata dupa aceste aspecte.
Rovigneta este singura care ramane valabila dupa vanzare, deoarece datele sunt legate de seria de sasiu, aceasta putandu-se folosi pana cand va expira. In schimb, asigurarea RCA este strict legata de sofer, putandu-l ajuta pe acesta in cazul unui accident sa acceseze fondurile necesare in vederea repararii autovehiculului.
Daca vand masina pot cere recuperarea partiala a asigurarii?
Conform legii 132/2017 a asigurarilor RCA, esti indreptatit sa ceri firmei de asigurari cu care ai incheiat contractul sa iti restituie diferenta de suma pentru care nu vei mai beneficia de aceasta polita. Fie ca polita a fost achitata integral sau in rate, societatea de asigurari este obligata ca in termenul legal sa iti restituie suma pe care esti indreptatit sa o primesti inapoi.
Un alt punct important in recuperarea acestei sume de pe urma politei RCA este ca in timpul utilizarii, beneficiarul nu trebuie sa fi avut incidente provocate de el. Astfel daca in tot acest timp ai fost implicat intr-un accident, nu vei mai putea recupera banii, deoarece polita a fost folosita pentru a te ajuta in vederea repararii autovehiculului.
De ce acte am nevoie pentru a completa cererea de restituire?
In majoritatea cazurilor, firmele de asigurari cer cateva acte precum:
- cerere tip care se poate gasi pe site-urile firmelor de asigurari;
- polita RCA valabila pentru care doresti restituirea banilor;
- actul de identitate al proprietarului;
- actele de vanzare – cumparare ale masinii;
- contul de banca (IBAN) pentru realizarea transferului;
- chitanta, factura sau OP in care sa dovedesti plata asigurarii RCA.
La fel poti proceda si pentru rovigneta in cazul in care doresti acest lucru. Plata se va calcula in functie de timpul ramas, banii fiind transferati in contul personal.
Masina poate fi condusa de alta persoana decat proprietarul?
Din fericire acest lucru este posibil atat pentru persoanele juridice, cat si fizice, despagubirile fiind platite proprietarului de drept. Insa va fi necesara incheierea unui act intocmit conform legilor in vigoare in care sa fie exprimata transmiterea dreptului de folosinta prin contract de inchiriere, leasing sau comodat in cazul in care nu se doreste ca beneficiarul sa primeasca o anumita suma pentru dreptul de folosinta.
Asigurarea RCA este obligatorie indiferent de autovehicul si trebuie sa fii mereu constient de valabilitatea ei pentru a evita anumite amenzi in cazul unui control de rutina, dar si in cazul unui accident. Aici pe blogul Romasig vei gasi si alte informatii utile privind ultimele modificari din legislatie, cat si informatii legate de noile implementari ce vor urma sa intre in vigoare.
Din pacate, toti proprietari, nu pastreaza chitanta.