Masinile electrice au devenit foarte populare in ultimii ani datorita mutiplelor avantaje pe care acestea le ofera soferilor. Din cauza nivelului de poluare tot mai accentuat, marii producatori de autoturisme au incercat sa gaseasca cat mai multe solutii in vederea diminuarii, chiar si eliminarii noxelor, ce sunt nocive atat pentru mediu, cat si pentru oameni.
Bateriile incorporate in masinile electrice sunt fabricate de cele mai multe ori din litiu – ion, avand abilitatea de a stoca energia sub forma chimica, rezistand astfel la un ciclu mult mai mare de reincarcari fata de alte tipuri. Autoturismele electrice necesita o cantitate mare de energie pentru a putea alimenta si pune in miscare rotile, iar datorita tehnologiei care a evoluat semnificativ in ultimii ani, aceste performante se resimt in noile modele lansate pe piata.
In prezent, o masina electrica este foarte benefica persoanelor din mediul urban sau celor care doresc sa tranziteze zilnic distante de aproximativ 200 – 300 km, reusind in acest fel sa realizeze economii substantiale din punct de vedere financiar. La fel ca si in cazul unei masini traditionale pe combustibil fosil, si aceste modele vor avea nevoie de o asigurare de tip RCA conform legilor in vigoare, aceasta fiind necesara pentru a fi in siguranta de fiecare data cand esti pe drum.
Intrebari frecvente despre bateriile masinilor electrice
- Ce speranta de viata au bateriile electrice?
Acumulatorii au o durata de viata ce variaza in functie de modul de incarcare si de cat de des este utilizata masina. Producatorii specifica faptul ca bateriile pot fi folosite intre 8 si 10 ani sau 200.000 km. Este important de mentionat faptul ca bateriile se pot degrada usor din cauza temperaturilor extreme atat in timpul sezonului cald, cat si iarna, dar si din cauza incarcarilor dese sau rapide, oferite de anumite statii de incarcare.
- Care este diferenta dintre o baterie normala si una pentru masina electrica?
- bateriile normale – aceste tipuri sunt special concepute pentru o masina pe combustibil fosil, putand genera un nivel de energie suficient de puternic pentru a putea porni motorul;
- baterii masini electrice – puterea sustinuta pe o perioada mai lunga de timp este principala caracteristica a acestor modele, avand abilitatea de a suporta un numar important de cicluri de reincarcare. De asemenea, greutatea lor este mult mai mica fata de o baterie normala.
- Cat dureaza incarcarea bateriilor?
Timpul necesar pentru incarcarea unei baterii pentru masina electrica difera in functie de putere si metoda de alimentare utilizata. Pentru persoanele care realizeaza alimentarea direct de acasa, poate dura un numar important de ore, insa pretul este mult mai mic fata de statiile de alimentare, in anumite cazuri putand fi chiar gratuit, mai ales pentru cei care opteaza sa isi instaleze un sistem fotovoltaic.
De asemenea, incarcarea se va realiza mult mai sanatos pentru baterii, putand prelungi in acest fel durata de utilizare.
Pentru incarcari rapide, exista statii special cocepute pentru a finaliza procesul de alimentare in cateva minute sau ore, in functie de autonomia avuta.
- Bateriile pentru autoturismele electrice pot fi reciclate?
Da. Materialele folosite in productia lor sunt litiu, cobalt si nichel, acestea putand fi extrase si reintegrate in productia de acumulatori noi. In acest fel reciclarea aduce asupra sa, pe langa reducerea impactului asupra mediului, si o scadere a costurilor de productie.
Avand in vedere aceste raspunsuri, beneficiile masinilor electrice sunt foarte importante si prezinta un avantaj pentru orice persoana care doreste sa economiseasca, dar si sa se miste in voie fara a mai polua.
Deja anumiti producatori de masini traditionale pe combustibili fosili au inceput sa limiteze din ce in ce mai mult constructia acestora, lucru ce se datoreaza anumitor legi impuse la nivel mondial. Cu siguranta in viitorul apropiat tehnologia va evolua si va imbunatati motoarele electrice, cat si bateriile pentru o eficienta din ce in ce mai crescuta, o incarcare mai rapida, dar si pentru un viitor mai verde.