Biroul Asiguratorilor Auto (BAAR) a primit acuzatii dure din partea Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), in contextul testarii de catre Politia Romana a unei aplicatii prin care oamenii legii ar putea vedea care soferi circula fara RCA. Prin intermediul unui comunicat de presa, COTAR a atras atentia asupra faptului ca la Politia Rutiera nu a ajuns nicio aplicatie si ca nu exista vreo licitatie incheiata.
Intre cele doua institutii nu exista un contract pentru aceasta aplicatie
Potrivit declaratiilor presedintelui BAAR, Madalin Rosu, Politia Romana testeaza o aplicatie cu ajutorul careia ar putea sa identifice rapid masinile care circula fara polita de asigurare obligatorie RCA. Acest lucru s-ar face prin surprinderea numarului de inmatriculare in fotografii si filmari.
Totusi, comunicatul de presa al COTAR arata ca aplicatia respectiva nu a ajuns la Politie pentru ca nu a fost incheiata inca si pentru ca nu exista un contract intre BAAR si Politia Rutiera cu privire la o astfel de achizitie.
Se mai subliniaza si faptul ca o astfel de aplicatie, care fotografiaza si filmeaza numerele de inmatriculare ale masinilor si se conecteaza la baza de date AIDA pentru a depista daca autovehiculele respective au sau nu RCA valabil, nu aduce un foarte mare beneficiu. In plus, folosirea acestei aplicatii ar insemna acces pentru firma de IT la datele personale ale soferilor.
Presedintele BAAR a oferit clarificari despre felul in care functioneaza aplicatia. Unele masini au asigurarea facuta pe seria de sasiu, ceea ce inseamna ca numarul de inmatriculare nu apare in baza de date si aplicatia se poate insela deci. Acest lucru inseamna ca politistii vor trebui oricum sa mai faca o verificare suplimentara atunci cand depisteaza in trafic o masina despre care aplicatia spune ca nu are asigurare auto valabila.
Politistii pot sa verifice valabilitatea RCA-ului si fara aceasta aplicatie
A face verificari suplimentare inseamna mai mult timp alocat pentru a determina daca un autovehicul chiar are RCA-ul expirat, acesta fiind si motivul pentru care aplicatia este catalogata ca fiind inutila in comunicatul de presa recent transmis de COTAR. Oamenii legi pot sa verifice si fara aplicatie daca un sofer are sau nu RCA valabil la masina, pentru ca au deja acces la baza de date AIDA.
30% dintre masinile inmatriculate in Romania nu ar avea RCA valabil
Transportatorii sustin ca invocarea motivului conform caruia 30% dintre masinile inmatriculate in Romania nu au RCA valabil este o “falsa problema”, deoarece datele statistice nu tin cont de faptul ca unele masini nu sunt in circulatie. De exemplu, exista persoane care au doua sau mai multe masini, dar circula doar cu una singura, fara a mai plati asigurare si pentru celelalte.
Mai sunt si alte situatii in care masinile nu au RCA valabil, cum ar fi atunci cand proprietarii lor asteapta programul rabla sau atunci cand masinile respective nu circula in trafic.
Prin expunerea acestor argumente, COTAR cere institutiilor statului roman sa demareze o ancheta asupra acestei situatii, despre care transportatorii spun ca are iz de trafic de influenta.
BAAR a declarat ca aplicatia va fi oferita gratuit Politiei Rutiere
Ca raspuns la aceste acuzatii, BAAR a mentionat ca aplicatia de verificare este dezvoltata din resurse proprii si ca va fi pusa la dispozitia Politiei Rutiere gratuit. De altfel, noteaza ca scaderea numarului de masini care circula pe drumurile publice fara RCA ar contribui la mentinerea unui pret scazut al politelor de asigurare auto si la cresterea sigurantei in trafic.
La momentul actual, aplicatia nu este finalizata si se afla intr-o faza de testare. BAAR spune ca prin folosirea acestei aplicatii isi materializeaza atributia legala de a colabora activ cu autoritatile si institutiile care se ocupa de siguranta circulatiei pe drumurile publice.
Soferii pot sa obtina online certificatul de daune al masinii
In contextul aplicatiilor dezvoltate si implementate de BAAR, trebuie mentionata si introducerea posibilitatii de a obtine online certificatul de daune al masinii, informatiile disponibile in acest document fiind preluate din baza de date AIDA.
Documentul arata daunele inregistrate in ultimii cinci ani de asigurare si care este clasa bonus-malus. Potrivit lui Madalin Rosu, aceasta initiativa a pornit de la cererea tot mai mare de certificate de daune venita din partea romanilor care au plecat in strainatate, ceea ce a dus la depasirea puterii de procesare. Aceasta aplicatie se afla in faza de testare si poate fi descarcata atat pe telefoanele cu sistem de operare iOS, cat si pe cele cu Android. Numele aplicatiei este “Aida Info”.
Optiunea de a accesa certificatul de daunalitate online reprezinta un avantaj important pentru cetatenii romani care s-au mutat in alta tara si care au nevoie de acest document pentru a beneficia de preturi bune si discounturi la asigurarea auto in tara respectiva, demonstrand ca au avut un istoric rutier curat, mai ales ca documentul este disponibil in romana si in engleza. Aplicatia este gratuita, iar certificatul emis poate fi folosit inclusiv in momentul vanzarii unei masini.
Inregistrarea in aplicatia AIDA.info se face in cativa pasi
Soferii care vor sa obtina online certificatul de daunalitate o pot face de cate ori au nevoie, dar nu pot genera mai mult de un certificat la 30 de zile. Dupa descarcarea aplicatiei, li se vor solicita fotografii cu un act de identitate si cu permisul de conducere sau talonul masinii.
Urmatorul pas este reprezentat de fotografierea si filmarea fizionomiei. Acest pas este necesar pentru a verifica concordanta datelor din documentele furnizate si cele ale persoanei care se inscrie.
Mai departe, pentru a face cont si pentru a obtine ulterior certificatul de daunalitate, mai trebuie sa introduci o adresa de e-mail valida, sa alegi o parola si sa introduci un numar de telefon la care poti fi gasit de catre BAAR. Ultimul pas este reprezentat de acceptarea termenilor si conditiilor de utilizare a aplicatiei. Prin urmare, certificatul poate fi obtinut in cateva minute daca furnizezi documentele in original si urmezi corect toti pasii.
Pe langa aplicatia destinata Politiei Rutiere si cea destinata soferilor care vor sa obtina online certificatul de daunalitate, BAAR lucreaza la implementarea formularului de constatare amiabila a accidentului in varianta electronica.