
Polita RCA, desi pare foarte simpla, nu este deloc asa, mai ales privita din perspectiva pagubitilor. Nici pentru asigurati nu este simpla, avand in vedere ca include acoperirea in afara granitelor Romaniei, ceea ce impune aplicarea anumitor reguli, care difera de la asigurator la asigurator.
O simpla definitie a RCA-ului:
Directorul general de la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS), Sorin Greceanu, a explicat pe scurt intr-o emisiune din cadrul Radio France Internationale Romania, ce este RCA-ul. Aceasta asigurare obligatorie auto are dublu rol. Primul rol este de a proteja victima dintr-un accident de vehicule, acoperind cheltuiala prejudiciului cauzat de asigurat, pe care altfel l-ar fi platit din banii proprii. Al doilea rol este de a asigura integritatea patrimoniala a detinatorului vehiculului care, in alte circumstante, ar fi fost pus sa despagubeasca; de aceea este obligatorie, pentru a se asigura ca persoanele prejudiciate isi primesc despagubirea si se pot intoarce rapid la viata lor sociala.
Daca nu ar fi RCA, ce se intampla?
Intr-un caz in care polita n-ar fi obligatorie, persoanele implicate in accident ar trebui sa se intalneasca foarte des si sa negocieze, indiferent daca este vorba de daune aparent minore, de cateva mii de lei sau daune de sute de mii de lei, pe care niciun om normal, concetatean roman, nu are posibilitatea financiara sa le plateasca de la o zi la alta. In acest caz, prejudiciatul are dreptul la despagubire, care pentru inceput ar fi la nivel teoretic, fiind scrisa pe o hartie. Practic, ar trebui sa astepte ca vinovatul sa-si „rupa din veniturile lui”, sa mai pastreze ceva pentru cheltuielile vietii de zi cu zi, pentru a putea sa plateasca in rate despagubirile cuvenite victimei, eventual pentru o perioada de zeci de ani, explica Sorin Greceanu.
Aceasta situatie este total neplacuta; pentru a o evita, s-a creat RCA-ul, valabil in toate tarile membre ale sistemului Carte Verde. Romasig ofera posibilitatea soferilor de a comanda online polita RCA.