Asigurările RCA s-ar putea scumpi din nou! Ministerul Finanţelor supune consultării publice un Proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), măsură care ar putea creștere prețurile RCA.
In Ordonanta de Urgenta se arata ca: “Întrucât Comisia Europeană consideră că prin actualul mod de funcționare este îngrădită libertatea de tarifare prin impunerea unei prime calculate și ofertate de către BAAR și nu de către asigurătorul RCA, propunerea de modificare a legislației are în vedere, printre altele, eliminarea obligației BAAR de ofertare a primei de asigurare în cazul asiguratului cu risc ridicat și eliminarea obligației Autorității de Supraveghere Financiară de a emite reglementări în ceea ce privește stabilirea criteriilor de risc, a indicilor de încărcare, a coeficienților de majorare şi/sau corecție ori alte instrumente de ajustare necesare calculului tarifului de primă.„
Totodată, se are în vedere instituirea obligaţiilor BAAR de alocare a asiguratului cu risc ridicat conform politicilor şi procedurilor proprii, proceduri interne care stabilesc şi condiţiile de încheiere a asigurării, asumate de către toţi membrii BAAR, precum şi de stabilire a unor reguli de conduită aplicabile membrilor săi inclusiv cu privire la încheierea asigurării RCA în cazul asiguraţilor cu risc ridicat.
Deopotriva, se propune desfintarea prevederilor ce limitează cheltuielile administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare ce pot fi incluse de către asigurători în calculul tarifelor de primă. În formarea prețurilor RCA, asigurătorii nu vor mai putea fi limitați, ca în actuala lege în privința cheltuielilor administrative, o măsură care ar putea aduce creșteri de prețuri. În prezent, aceste cheltuieli nu pot depăși 25% din tariful de primă.
Se mai propune punerea în acord a prevederilor din cuprinsul Legii RCA ce reglementează modul de distribuire a contractelor RCA cu prevederile Legii privind distribuția de asigurări, acestea intrând în vigoare ulterior publicării legii RCA. Astfel, se reglementează asumarea răspunderii pentru emiterea tuturor contractelor RCA indiferent de canalul de distribuție utilizat, fie direct sau prin intermediarii de asigurări sau de asigurări auxiliare, definiți conform Legii privind distribuția de asigurări.
In proiectul de OUG se specifică în mod absurd că România riscă deschidere procedurii de infringement. În realitate, Comisia Europeană a deschis deja această procedură în 2018 și situția despre care se vorbește în OUG este etapa a doua a procedurii, următorul pas fiind un proces la Curtea Europeană de Justiție.
În prezent în Legea 132/2017 privind asigurările RCA se prevede la articolul 19 alineatul (2) că:
“BAAR (n.a Biroul Asigurătorilor Auto) va formula o ofertă de asigurare calculată pornind de la tariful de referință și îi va aloca acestuia un asigurător RCA în vederea încheierii contractului RCA”
Si anul trecut mai multe companii de asigurări au anunţat că vor să majoreze tarifele la poliţele RCA, din toamna, pe motiv că service-urile au crescut costurile cu manopera.
Atenție!!! Proiectul de OUG nu se aplică momentan. Ca să intre în vigoare, acesta va trebui aprobat de Guvern și publicat apoi în Monitorul Oficial.