In 2009 erau 13 asiguratori care se luptau pentru o cota de piata cat mai mare. In prezent au mai ramas opt. Care sunt ei si cum influenteaza clientii aceasta evolutie, se poate citi in acest articol.
Cele mai ieftine polite RCA din Romania
Printre cele mai ieftine RCA-uri se numara politele de asigurare oferite de City Insurance, Carpatica, Uniqa si Astra, dupa cum prezinta ziarul Capital. Media preturilor platite de un sofer experimentat de 60 de ani si unul cu mai putina experienta, de 30 de ani, ambii conducatori de Logan 1,6, 90 CP, variaza intre 453 lei la City Insurance si 537 lei la Astra. Ca locatie, timisorenii beneficiaza de cele mai mici preturi.
Asiguratori RCA din Romania, cu cota de piata mare
Cele mai multe contracte RCA incheiate in Romania au fost la Euroins, unde prima din 2013 a avut o valoare de 397 lei, cu 10% mai mare decat in 2012. In top urmeaza Astra, cu mai putine contracte incheiate, dar cu o prima mai mica in 2013, de 333 lei, desi aceasta a crescut, la randul ei, cu 10% fata de 2012. Carpatica s-a mentinut in top trei cei mai populari asiguratori, cu o prima de 362 lei, pret ce a crescut cu 29% fata de 2012. Urmeaza Uniqa, Asirom, Allianz si Omniasig, unde trebuie mentionat ca prima din 2013 a fost de doar 245 lei, iar aceasta suma este cu 51% mai mare fata de cea din 2012. Penultimul loc din clasament il ocupa Groupama cu prima de 484 lei si cea mai mica majorare de pret fata de 2012, de 6%. Cele mai putine polite RCA le-a incheiat Generali, care a avut o prima de 500 lei, cu 40% mai mult fata de 2012.
Impactul asupra soferilor
Din cauza ca unii asiguratori si-au limitat activitatea pe piata din Romania, alti doi reasiguratori au intrerupt activitatea la nivel national, iar datoriile dintre asiguratori, in urma accidentelor, au ajuns la peste 30 milioare de euro, trendul fiind de scumpire in randul asigurarilor auto. O alta cauza care a dus la scumpirea politelor a fost controlul mai sever asupra asiguratorilor din partea CSA (acum ASF), plus sanctiunile pe care le-a acordat. Euroins, Omniasig si Asirom au fost „pedepsite”, dar chiar si celelalti asiguratori, care nu au fost sanctionati, au marit preturile.
Un efect secundar al maririi preturilor RCA-urilor a fost ca soferii au preferat sa riste si sa circule fara RCA. In acest caz, amenda poate ajunge pana la 2.000 lei, plus suspendarea inmatricularii masinii. Se merita acest risc?
Se poate verifica aici valabilitatea RCA-ului. Pentru a afla ultimele oferte de RCA, Romasig pune la dispozitie un calculator RCA gratuit.