Asiguratii companiilor administrate special, precum Astra, se tem in legatura cu valabilitatea politei RCA cumparate si sunt ingrijorati cu privire la drepturile lor. Nu trebuie sa fie ingrijorati, deoarece ASF a anuntat ca activitatea companiei se va derula normal, lucru pe care il confirma si redactorul sef al XPRIMM Newsletters, Mihai Cracea, in cadrul unei emisiuni la Radio France Internationale Romania.
Valabilitatea politei RCA Astra
In principiu, asiguratii ASTRA nu vor avea de suferit, iar pagubitii vor continua sa inainteze cererile lor pentru despagubiri catre Astra. Nu este afectata nici valabilitatea RCA-ului, cumparatorii politei ramanand asigurati pana la expirarea acesteia. Tocmai de aceea conducerii Astra i s-a impus o administrare speciala, pentru a rezolva neregulile interne si a face sistemul sa mearga mai bine, atat in folosul asiguratilor, cat si in folosul companiei.
Ce se intampla daca Astra intra in insolventa
A trecut mult timp de cand o societate romaneasca de asigurari a intrat in faliment. Aceasta este o situatie diferita fata de cea prezentata anterior. Tertele persoane pagubite de asigurati, inclusiv detinatorii politei RCA, nu se mai adreseaza asiguratorului, ci unei institutii special create, care ii va despagubi, explica Mihai Cracea. In cazul Romaniei, aceasta institutie este Fondul de Garantare, care intervine in ajutorul creditorilor atunci cand se declara insolventa/falimentul companiei. Ei pot fi terte persoane pagubite, asigurati, etc. si au dreptul sa ceara banii care urmeaza sa-i ajute in solutionarea problemelor, dar o vor face la Fondul de Garantare, conform spuselor lui Sorin Greceanu.
Acest fond este un departament in cadrul ASF, iar banii cumulati in cadrul lui reprezinta un procent din cat genereaza piata de asigurari. Alaturi de Romania, Marea Britanie si Norvegia sunt singurele tari din Europa care au o asemenea institutie. Sumele stranse sunt de cateva sute de milioane de euro.