Accidentele rutiere au loc zilnic intr-un numar considerabil, atat la nivel national, cat si global. Asigurarile RCA obligatorii au rolul de a oferi protectie financiara proprietarului in cazul unui astfel de incident nefericit dar si pentru a evita amenzile usturatoare. Totusi, exista situatii in care una dintre parti nu detine o polita, ceea ce poate deveni o problema pentru ca partea asigurata sa isi poata repara vehiculul in cazul in care nu este responsabila de producerea accidentului.
Cine se ocupa de rezolvarea accidentelor in cazul masinilor neasigurate?
In cazurile accidentelor rutiere produse pe teritoriul Romaniei de catre vehiculele sau tramvaiele neasigurate cu RCA, BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania) va indeplini rolul de Organism de Plata pentru compensarea celor pagubiti.
- Accidente in care au fost implicate vehicule neasigurate – BAAR ofera compensatiile necesare, acoperind atat daunele materiale, cat si vatamarile corporale sau, in cazuri tragice, decesul. Acest lucru se aplica in situatia in care vehiculul sau tramvaiul implicat in incident a fost identificat, dar nu avea asigurare RCA.
- Accidente in care vehiculul responsabil este neidentificat – In astfel de cazuri mai speciale, BAAR asigura compensatii pentru vatamari corporale sau pentru afectiuni ale sanatatii. De asemenea, Biroul ofera despagubiri pentru daune materiale prin aplicarea unei fransize de 500 de euro, calculata in lei la cursul BNR din ziua accidentului.
Care este procedura de despagubire
- Completarea formularului de pe site-ul BAAR – Poate fi descarcat in format digital, completat, semnat de catre proprietarul vehiculului si transmis pentru rezolvare.
- Pregatirea dosarului – Documentele necesare includ, in general: procesul-verbal intocmit de autoritatile competente, imputernicire daca proprietarul nu se va ocupa personal de aceste proceduri, actul de identitate, autorizatia de reparatie si alte documente care pot sustine cererea de despagubire.
- Trimiterea documentelor – Toate actele trebuie completate corect si integral, apoi trimise prin e-mail sau prin posta la adresa BAAR indicata pe site-ul lor.
Ce trebuie facut in cazul in care unul dintre participantii la accident nu detine o asigurare valabila RCA?
- Anunta autoritatile – Orice incident rutier care implica un sofer fara asigurare trebuie raportat imediat politiei. Aceasta va intocmi un raport oficial, necesar pentru a depune cererea de despagubire.
- Documenteaza evenimentul – Realizeaza fotografii la locul coliziunii si strange informatii de la martori. Aceste probe pot fi vitale in procesul de obtinere a compensatiilor.
- Contacteaza-ti asiguratorul – Incepe cat mai repede demersurile pentru a solicita despagubirea. Ia legatura cu asiguratorul tau si trimite toate documentele cerute. Acest lucru va grabi obtinerea compensatiei.
- Consulta un avocat – In cazurile mai complicate, este recomandata consultarea unui avocat specializat in asigurari si daune auto. Acesta te poate orienta in procesul juridic si te poate ajuta sa obtii despagubirea maxima cuvenita.
Tinand cont de toti pasii enumerati anterior pentru rezolvarea despagubirilor in astfel de situatii, este esential ca orice conducator auto sa verifice, inainte de a porni la drum, daca detine o polita RCA valabila, astfel incat sa evite problemele legale si pe cele financiare, cat si sa beneficieze de compensatii intr-un interval de timp cat mai scurt. Din fericire, obtinerea unei polite obligatorii se poate realiza rapid si simplu, direct din confortul propriei locuinte, pentru o perioada de la o luna pana la 12 luni. De asemenea, exista optiunea platii in rate, un avantaj considerabil pentru soferi, permitandu-le sa gestioneze mai eficient bugetul lunar.
Aici pe blogul Romasig, poti oricand sa verifici, sa te documentezi, sa te informezi si sa pui in practica noile cunostinte acumulate pentru a gestiona cat mai eficient orice situatie neplacuta. Un conducator auto bine informat va fi intotdeauna mai responsabil si mai pregatit, indiferent de situatia in care se afla.