Avansul tehnologic din ultimii ani a oferit institutiilor posibilitatea de a imbunatati monitorizarea rutiera prin introducerea unor sisteme de supraveghere video permanenta la costuri reduse.
In acest an, au fost introduse cateva modificari importante in privinta asigurarii obligatorii RCA, iar cea mai notabila si temuta masura pentru cei fara acest document este implementarea monitorizarii video a masinilor aflate in trafic sau parcate.
Asigurarea RCA este un document esential pe care fiecare sofer trebuie sa-l detina pentru a circula legal pe drumurile nationale. Autoritatile competente urmaresc sa utilizeze camerele deja instalate in marile orase, precum si dispozitivele de control a rovinietelor, pentru a depista soferii care incalca legea.
Aceasta abordare va permite sanctionarea soferilor care nu respecta regulile fara a mai fi necesara oprirea acestora in trafic pentru un control de rutina.
De ce se doreste ca aceasta masura sa fie implementata?
Supravegherea traficului si a masinilor fara a le opri in trafic este o masura discutata de multi ani, dar, cel mai probabil, va fi implementata anul acesta pentru a reduce numarul soferilor care circula fara asigurarea obligatorie RCA.
Avand in vedere intentia de a utiliza sistemul de supraveghere deja existent, acest lucru va avea un impact major asupra celor care nu detin acest act, fiind impinsi de circumstante sa incheie o polita noua.
In Bucuresti, exista aproximativ 5000 de camere care vor putea scana masinile in trafic sau pe cele parcate in domeniul public pentru a verifica valabilitatea acestora.
In alte state membre, sistemul de supraveghere existent este folosit de mai multi ani, ceea ce duce la preturi mai mici pentru asigurarile obligatorii, deoarece un procent mare din soferi nu pleaca la drum fara aceasta.
Odata cu punerea in functiune a sistemului, cu siguranta tarifele la RCA vor scadea, mai ales ca vor fi introduse si masuri care vin in ajutorul soferilor, cum ar fi plata in rate si modificarea sistemului bonus malus.
Un alt motiv pentru implementarea acestei strategii de monitorizare a asigurarilor este ca unul din trei soferi circula fara acest document, Romania avand unul dintre cele mai mari procente de persoane care nu detin o polita valabila atunci cand se deplaseaza pe sosea, comparativ cu alte state membre din UE.
Cat este acum si cat va deveni amenda pentru asigurarea RCA anul acesta?
In prezent, soferii surprinsi in trafic fara asigurare RCA valabila risca o amenda de 1.000 de lei. Cu toate acestea, odata cu modificarea codului rutier si a legislatiei, aceasta suma ar putea creste de cinci ori, facandu-i pe multi sa se gandeasca de doua ori inainte de a se aventura in trafic. Supravegherea sporita face ca abordarea fara asigurare sa nu mai fie o optiune viabila.
In plus fata de cerintele legislative, importanta RCA-ului trebuie inteleasa de catre soferi, avand in vedere beneficiile acesteia. In cazul unui accident, polita RCA poate sa ofere un sprijin semnificativ pentru bugetul personal.
De asemenea, este esential sa retinem ca aceasta asigurare poate fi folosita pentru repararea vehiculelor tertilor in cazul in care esti vinovat sau invers.
Ne dorim ca Blogul Romasig sa fie o sursa buna de informatii esentiale si stiri de actualitate, oferindu-ti mijloacele necesare pentru a-ti organiza lucrurile din timp si a evita amenzi in cazul unui control rutier.
Importanta responsabilitatii tale se reflecta in verificarea constanta a valabilitatii politei RCA, asigurandu-te ca te deplasezi in siguranta si te bucuri de liniste de fiecare data cand te urci la volan, indiferent daca pleci in interes de serviciu sau intr-o escapada de vacanta.
Cu aceste informatii la indemana, devii mai constient si pregatit pentru a face fata oricaror provocari in trafic si a te bucura de experiente placute in calatoriile tale.