
Taxa auto ar putea fi reintrodusă în România, începând cu 2021. Dacă în urmă cu trei ani, aceștia s-au bucurat de eliminarea taxei auto, lucrurile s-ar putea schimba radical în următoarea perioadă.
Mai mulţi analişti economici spun că o astfel de taxa este necesara daca se doreste o tranzitie catre masinile electrice. Analiștii economici susțin că reintroducerea unei astfel de taxe este absolut necesară având în vedere că în România sunt foarte multe mașini second-hand.
Adrian Codirlasu, vicepresedintele CFA, ne-a explicat ca: „Ce s-a schimbat in ultima perioada este planul Uniunii Europene de a trece catre masini si catre activitati care polueaza cat mai putin. Acum, s-ar putea ca aceasta cerinta de reducere a poluarii sa vina din partea UE avand in vedere ca banii care vin sunt europeni. Sa luam de exemplu Tesla, care acum doi ani era blamata de producatorii traditionali de autoturisme afirmand ca nu este sustenabila, iar acum se discuta cum sa facem trecerea la masini electrice. Acesta este trendul si aici se va ajunge, la impunere de masini electrice si iesirea graduala de pe cele traditionale. Iar in acest context s-ar putea sa apara taxe pentru cei care polueaza si avantaje pentru cei care cumpara electrice sau hibrid, si nu numai in Romania, ci peste tot in Uniunea Europeana”.
De cealaltă parte, ministrul Mircea Fechet a dezvăluit în urmă cu câteva zile că nu intenționează reintroducerea unei taxe auto, așa cum au mai declarat alți oficiali.
”Nu am avut nicio discuție referitoare la o noua taxa auto. Dimpotrivă, am anunțat ca nu vom introduce nicio taxa noua.”, a spus ministrul.
Taxa auto, eliminată în 2017
De la 1 februarie 2017, taxa auto a fost eliminată, iar toţi cei care plătiseră o sumă la înmatricularea autovehiculelor urmau să-şi primească banii înapoi de la stat. Ulterior acestei măsuri, fostul ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, declara că Timbrul de mediu va avea un înlocuitor, dar „în niciun caz nu va fi vorba despre o nouă taxă”.
Cand a fost introdusa pentru prima data taxa auto
Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. La acea vreme, taxa de primă înmatriculare se calcula în funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii.
Pe 19 februarie 2009, taxa de poluare auto a fost modificată, iar Guvernul a scăzut valoarea acesteia cu o treime. De la 1 ianuarie 2012, taxa auto a devenit obligatorie atât la reînmatricularea maşinilor înregistrate în România înainte de 1 ianuarie 2007, cât şi pentru cei care aduceau maşini din Vest. Începând cu 30 ianuarie 2012, taxa a fost suspendată până la 31 decembrie 2012, iar persoanele care plătiseră deja taxa auto urmau să primească banii înapoi.
Încă nu se ştie exact cum va fi plătită această taxă, însă se vehiculează două variante: că este posibil ca plata să fie făcută la momentul efectuării inspecţiei tehnice periodice a autoturismului sau în cadrul impozitului anual pentru autoturism.