5 sfaturi pentru siguranţa la volan pe timp de ploaie! Riscul acvaplanării este cel mai ridicat în viraje, unde apa are tendinţa de a se acumula, şi în denivelările create de trafic în carosabil. Iata în continuare câteva sfaturi pentru siguranţa la volan pe timp de ploaie.
Pe ploaie, două aspecte sunt de o importanță extraordinară: viteza de rulare și starea anvelopelor. În condițiile în care apa acumulată din precipitații inundă carosabilul, iar anvelopele tale sunt destul de uzate, trebuie să reduci viteza.
Mai jos încercăm să vă prezentăm 5 sfaturi utile pentru momentul când conduceţi pe timp de ploaie.
- Porneşte farurile chiar dacă ploaia apare pe timpul zilei. Astfel, participanţii la trafic te pot vedea mult mai bine, în special dacă ploaia este puternică.
- Redu viteza de rulare in conditiile in care apa acumulata din precipitatii inunda carosabilul, iar anvelopele tale sunt destul de uzate, trebuie sa reduci viteza.
Conducătorii auto trebuie să fie prevăzători şi să anticipeze situaţiile periculoase, evitând torenţii de apă care se formează pe marginea carosabilului. Eficienţa sistemului de frânare este si ea, evident, redusă în condiţii de umiditate a carosabilului. Este important să ajustezi viteza pentru a evita un accident, chiar dacă rulezi la viteze reduse, în oraş.
- Nu conduce neapărat cu limita legală de viteză, ci cu viteza mai mică, la care te simţi tu confortabil. Dacă asfaltul este foarte ud sau vizibilitatea slabă, atunci viteza trebuie adaptată la aceste condiţii. Ignoră faptul că alte maşini merg mai repede. Rămâi în zona ta de siguranţă, în care simţi că ai timp pentru a reacţiona.
- Controlează sistemul de climatizare pentru a preveni aburirea geamurilor. Vizibilitatea este esenţială atunci când condiţii de condus sunt grele. De principiu, pornirea compresorului de aer condiţionat rezolvă această problema.
- Condusul cu stergatoare nefunctionale. Cand vine vorba de ploi torentiale, condusul fara stergatoare functionale este aproape imposibil, pentru ca lipsa acestora afecteaza serios vizibilitatea soferului. Importanta functionarii perfecte a stergatoarelor nu este amintita in codul rutier si nu se gaseste in chestionarele DRPCIV, insa aceasta este primordiala atunci cand se conduce pe ploaie densa. In plus, nu stiti niciodata cand, in timpul drumului, incepe sa ploua si sunteti nevoiti sa folositi stergatoarele pentru a va putea continua drumul. De aceea, recomandam verificarea stergatoarelor de fiecare data cand porniti la drum, indiferent daca vremea este stabila sau instabila, pentru a preveni eventuale neplaceri
Si nu uitati, aveti grija si la gropile acoperite de apa. Trecerea cu viteză prin acestea poate aduce defecţiuni la trenul de rulare, îndoirea jantelor sau chiar gâlme pe anvelope. Remedierea acestor probleme se face cu cheltuieli ridicate. Cel mai bine este să eviţi acumulările de apă sau, dacă nu este posibil, să treci cu viteză redusă prin ele, în special dacă nu cunoşti starea drumului şi traseul.
Cum sa reactionezi in caz de acvaplanare?
Ramai calm, apasa pedala de ambreiaj si ridica piciorul de pe pedala de acceleratie pentru a reduce viteza.
Nu roti de volan stanga-dreapta, in schimb, indreapta volanul in directia de deplasare si pastreaza-l in aceasta pozitie pana la recapatarea aderentei.
Nu frana sau accelera in timpul acvaplanarii, deoarece astfel se va reduce aderenta si mai mult .