Conform unui proiect lansat recent în dezbatere publică, autorităţile vor introduce un nou examen medical pentru şoferi. În cazul în care această testare nu va fi trecută de candidat, acesta va fi declarat inapt pentru conducerea autovehiculelor.
Ministerul Sănătății vrea să introducă un nou examen medical pentru persoanele care dau examen pentru permisul de conducere a autovehiculelor prevăzute în grupa II, control care va fi obligatoriu.
Este vorba despre un control pneumologic, în urma căruia să se stabilească riscul de apnee în somn. Această condiție medicală presupune episoade recurente de obstrucție a căilor respiratorii superioare.
Actuala legislaţie prevede ca fişa medical pentru obţinerea permisului să conţină examene de specialitate la medicină internă, ortopedie şi traumatologie, neurologie, psihiatrie, otorinolaringologie şi oftalmologie. Proiectul prevede ca persoanele care doresc să obţină permis de categoria II, adică C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E, Tr, Tv, Tb (autovehicule de mari dimensiuni, precum autobuze, camioane, transport mărfuri).
Anexa 2 la Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinilie fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 631/08.09.2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și se înlocuiește cu Anexa la prezentul Ordin: “Controlul pneumologic pentru identificarea riscului de apnee în somn se realizează doar pentru solicitanții de permise pentru grupa II”.
În cazul în care o concluzie medicală la una din specialitățile menționate declară solicitantul fișei medicale ca inapt conducere auto, atunci aceasta va fi și concluzia finală, mai prevede actul.
Totodată, valabilitatea fișei medicale prevăzute este de 1 an de la data emiterii fișei medicale de către unitatea de asistență medicală ambulatorie autorizată, față de 6 luni în prezent.
Anul acesta a mai aparut o nouă condiție impunsă printr-un act normativ al Ministerului Sănătății, pentru a obține permisul de conducere. Persoanele care prezintă deficienţe profunde de auz trebuie să-şi echipeze maşinile cu oglinzi mai mari.
Ministerul Sănătății a dat un act normativ potrivit căruia românii cu deficiențe de auz nu vor mai putea obține sau reînnoi permisul de conducere auto decât cu modificări aduse la mașină. De asemenea aceste persoane vor avea și anumite restricții în privința autovehiculelor pe care le pot conduce.
“Solicitanții care prezintă hipoacuzie profundă bilaterală care nu poate fi corectată la nicio ureche pot fi încadrați doar în grupa 1 dacă vehiculul dispune de oglinzi mai mari”, se precizează în ordinul MS.