Șoferii cu ceva experiență la volan și care au împlinit 24 de ani vor putea conduce inclusiv motociclete de capacitate relativ mică doar în baza permisului de conducere pentru categoria B.
Propunerea legislativă pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost iniţiată de către deputaţii PSD Gabriel Petrea şi Alexandru Rotaru.
Inițiatorii proiectului susțin că și în alte țări europene legislația care reglementează obținerea permisului categoria A1 include amendamente care facilitează obținerea acestei categorii dacă solicitantul posedă categoria B. Printre avantajele amintite de cei doi social-democrați se regăsește și fluidizarea traficului.
In expunerea de motive a proiectului legislative se arata ca: „În România, legislația actuală nu prevede niciun amendament care să vină în sprijinul posesorilor de permis categoria B, în vederea obținerii permisului categoria A1 mai facil. Aceste amendamente sunt specifice fiecărei țări din Uniunea Europeană și se stabilesc local. Extinderea accelerată actuală a zonelor urbane și imposibilitatea adaptării infrastructurii la valorile de trafic pentru autovehiculele pe patru roți obligă la propunerea de soluții alternative pentru asigurarea unei mobilități urbane optime la nivelul populației. Sprijinirea utilizării de motociclete ușoare prin facilitarea obținerii permisiului categoria A1 pentru posesorii de permis categoria B este una din soluțiile alternative pentru asigurarea mobilității urbane. Avantajele creșterii numărului de motociclete ușoare care se conduc cu permis categoria A, prin facilitarea obținerii acestuia, sunt: Creșterea gradului de mobilitate urbană pentru populație, cu implicații pozitive pentru economie și confort; fluidizarea zonelor urbane supraaglomerate; se rezolvă problema parcărilor, consum redus de combustibil și reducerea poluării”.
Proiectul legislativ prevede completarea legii cu următorul articol:
„După litera j a al. 1 al art 24.1 se introduce litera k) permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile pentru motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0.1 kW/kg (categoria A1), cu condiţia ca deţinătorii permiselor să aibă vârsta minimă de 24 de ani şi permisul categoria B obţinut cu cel puţin doi ani în urmă”, potrivit iniţiativei legislative.
Care sunt conditiile unde posesorii de permis categoria B pot obține permisul categoria A1, in cateva tari europene!
- Franța – permis categoria B (vechime minim 2 ani) + 7 ore practică
- Spania – permis categoria B (vechime minim 3 ani)
- Italia – permis categoria B + 10 ore practică
- Belgia – permis categoria B (vechime minim 2 ani)
- Polonia – permis categoria B (vechime minim 3 ani)
- Cehia – permis categoria B + doar o motocicletă cu transmisie automată (scuter)
- Austria – permis categoria B (vechime minim 5 ani) + 6 ore practică
- Slovacia – permis categoria B (vechime minim 2 ani) + doar motocicletă cu transmisie automată (scuter)
- Portugalia – permis categoria B + vârsta minimă 25 de ani
- Marea Britanie – vârsta minimă 17 ani + curs practic (CBT)
- Letonia – permis categoria B + 10 ore practică
- Luxemburg – permis categoria B (vechime minim 2 ani) + 7 ore practică
- Malta – permis categoria B + 10 ore practică
Datorită acestor facilități legislative, în marile aglomerări urbane din aceste țări regăsim foarte multe motociclete ușoare (permis categoria A1).