Preturile asigurarilor RCA au suferit multe schimbari in ultimii ani si au fost introduse o serie de reglementari menite sa stabileasca piata. Cu toate acestea, multi romani se intreaba daca platesc mai mult pentru politele obligatorii decat alti europeni. Acest document este obligatoriu pentru orice sofer care doreste sa utilizeze vehiculul pe soselele nationale, avand posibilitatea de a fi scutiti de plata despagubirilor in cazul in care ei sunt vinovati de producerea evenimentului.
Pretul RCA in Romania – Cum se calculeaza?
Atunci cand o persoana doreste sa incheie sau sa reinnoiasca o asigurare RCA, calculul se va realiza in functie de anumite criterii, precum:
- varsta si experienta soferului;
- tipul masinii si capacitatea cilindrica;
- localitatea de inmatriculare a masinii;
- istoricul de daune al acestuia (bonus – malus).
Este adevarat ca tinerii sub 25 – 30 de ani vor plati sume mult mai mari pentru o astfel de polita, datorita faptului ca prezinta un risc mai ridicat atunci cand se afla in trafic, conform statisticilor si a dosarelor de despagubire. Cu toate acestea, un calculator online va fi de mare ajutor pentru ca cei interesati sa poata beneficia de un RCA mai ieftin, rapid si mult mai comod.
Pretul RCA in Romania fata de alte tari din UE
Tariful politelor obligatorii la nivel european variaza destul de mult, insa Romania se afla intr-o zona de mijloc, avand tarife mult mai accesibile comparativ cu statele din Europa de Vest, dar mai ridicate decat cele din est.
Tari cu RCA mai scump decat in Romania:
- Italia – Aici, pretul mediu al RCA-ului este printre cele mai ridicate din Europa, ajungand pana la 450 – 550 de euro pe an. Preturile mari reflecta nivelul ridicat al daunelor raportate, precum si al fraudelor foarte mari in asigurari.
- Franta – Si aici, pretul politelor este printre cele mai mari din Europa, iar calculul se face la fel ca in Romania, in functie de oras si istoricul soferului.
Tari cu RCA mai ieftin decat Romania
- Polonia – Pretul mediu al RCA-ului este intre 120 si 200 de euro, fiind mai mic datorita nivelului scazut de accidente, dar si a concurentei foarte mari intre asiguratori.
- Bulgaria – Vecinii nostri din sud beneficiaza, la randul lor, de preturi mult mai mici, care pot varia intre 100 si 150 de euro, fiind in topul celor mai mici preturi la RCA din Uniunea Europeana.
De ce exista diferente mari intre tari la tarifele RCA?
1. Numarul de accidente
Costurile politelor RCA sunt direct influentate de statisticile privind numarul de accidente si valoarea despagubirilor. Romania se afla in topul accidentelor rutiere grave, ceea ce creste riscul asigurarilor si, implicit, a tarifelor.
2. Fraudele in asigurari
In alte tari, precum Italia, fraudele in asigurari sunt o problema majora, ceea ce duce la preturi mai ridicate. Si Romania se confrunta cu astfel de probleme, insa intr-o masura mai mica decat alte tari din sudul Europei.
3. Reglementari nationale
In multe tari, guvernele intervin pentru a limita costurile RCA, la fel cum s-a intamplat si in Romania, cand autoritatile au aplicat o plafonare temporara pentru a ajuta soferii. Avand in vedere acest lucru, este bine de stiut ca aceasta reducere va fi valabila doar pana la sfarsitul anului, de aceea este recomandat ca fiecare sofer sau firma sa isi reinnoiasca polita la preturile actuale, care se vehiculeaza ca ar fi mult mai mici decat cele din anul urmator.
4. Concurenta pe piata asigurarilor
O concurenta mare intre firmele de asigurari duce la preturi mai mici, fiind un criteriu care vine in avantajul consumatorului final.
Avand in vedere comparatiile de mai sus, pretul RCA-ului in Romania nu este nici cel mai ridicat, dar nici cel mai accesibil. Asadar, pozitia este una competitiva, existand loc de imbunatatiri pentru ca tarifele sa scada mai mult, astfel incat toti soferii sa nu mai plece de acasa, in mod inconstient, fara asigurare.
Aici pe blogul Romasig vei gasi intotdeauna informatii utile care sa te ajute sa rezolvi cat mai bine si eficient orice problema intampini, cat si sa fii la curent cu ultimele noutati sau modificari legislative, pentru a le pune in practica cat mai rapid posibil atunci cand te afli in trafic.