Fii treaz la volan. Cat ne costa neatentia in trafic? Neatentia la volan este o problema reala in Romania. Dupa rezultatele sondajului realizat in cadrul companiei nationale de siguranta si preventie rutiera ” Fii treaz la volan”, s-a dovedit ca neatentia la volan este „sport national”, acest lucru nefiind deloc imbucurator. Peste 15.000 de participanti la trafic au raspuns la sondajul lansat, ceea ce permite evidentierea unor concluzii referitoare la conditiile traficului in care ne deplasam cu totii, zi de zi. In acest an compania a pus accent pe neatentie.
Telefonul mobil – ajutor sau piedica in trafic?
Un sofer din doi trimite mesaje atunci cand este la volan, iar 6 din 10 conducatori auto vorbesc la telefon fara a folosi un dispozitiv handsfree. Utilizarea de dispozitive a devenit atat de raspandita, iar telefonul mobil pare a fi principalul factor care ne distrage atentia in ultima perioada. In timp ce sunt la volan, aproape 2 din 10 soferi romani declara ca acceseaza conturi de social media. Procentul celor care au facut live pe Facebook in timp ce erau la volan nu pare mare (3%), insa stirile din ultima vreme arata cum un astfel de gest, facut chiar si foarte rar, poate duce la pierderea vietii pentru soferi cat si pentru pasageri. Si aplicatiile de tip Waze, folosite iresponsabil, pot face destul de mult rau. Aproape 2 din 10 soferi isi introduc destinatia in aplicatia GPS in timp ce sunt la volan, in trafic.
Alti factori care ne afecteaza atentia la volan.
Ce ne mai face neatenti la volan? Gesturile pe care le consideram simple, cum ar fi bautul unei cafele sau mancatul in timpul condusului, sunt factori care distrag atentia. 4 din 10 soferi beau, fie si ocazitional, cafea la volan, iar 5 din 10 manaca la volan, unii chiar zilnic. Nervii la volan dauneaza nu doar sanatatii, ci si integritatii noastre corporale si celei a masinii noastre. 5 din 10 soferi declara ca se enerveaza la volan, 2 din 10 in fiecare zi. Datorita acestor factori care ne distrag atentia, efectele nu intarzie sa apara. 4 din 10 soferi declara ca li s-a intamplat sa nu vada un pieton la timp, iar 3 din 10 au pierdut chiar controlul masinii, fiind distrasi la volan. Nici pietoni nu stau mai bine la capitolul atentie. Acestia sunt adesea distrasi de factori precum telefonul mobil sau ascultatul muzici la casti. Romania se afla pe unul din locurile fruntase in Europa, cand vine vorba de numarul persoanelor care isi pierd viata pe sosele. De cele mai multe ori, cauza cea mai frecventa a accidentelor este lipsa de atentie si, implicit, reactia intarziata a soferilor. Peste 8600 de accidente rutiere au avut loc in 2017, iar 1.943 de oameni si-au pierdut viata in acestea, cu 2% mai multi ca in 2016.