In Romania, factorul care determina cele mai multe accidente rutiere este alcoolul. Alcoolemia este sanctionata doar contraventional, pana la o anumita limita, dar la o valoare mai mare devine pentru soferi si o problema penala. Valoarea alcoolemiei este data de cantitatea de alcool pur consumata, in grame, inmultita cu 0,8 (densitatea alcoolului), totul impartit la greutatea corporala a celui care a baut. Daca un sofer se afla la volan sub influenta bauturilor alcoolice cu o imbibatie alcoolica mai mica de 0,04 mg/l alcool pur in aerul expirat, codul rutier prevede ca acesta sa fie sanctionat cu amenda prevazuta in clasa a V-a de sanctiuni (21 la 50 puncte-amenda) si cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 180 de zile. Fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau cu amenda penala in cazul in care imbibatia alcoolica este egala sau peste 0,40 g/l alcool pur in aerul expirat (minim 0,08 g/l alcool pur in sange). In acest caz soferul este condus obligatoriu la un spital unde ii sunt recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Singura proba de incriminare penala in instanta de judecata este doar rezultatul oficial al analizei de sange realizat la o unitate medicala.
Cum poti sti cantitatea de alcool consumata?
Fiecare consumator poate calcula relativ simplu cantitate de alcool ce poate fi consumata pentru a nu intra in sfera ”penalului”. Pe fiecare sticla de bautura alcoolica este inscrisa cantitatea de alcool pur la suta de mililitri, in cazul berii aceasta fiind, in medie, de 5 g/100 ml. Astfel, consumul unui litru de bere este echivalent cu inghitirea a 50 g alcool pur. Coeficientul de 0,8 inmultit cu aceasta valoare, iar rezultatul impartit la 70 (kg) , da ca rezultat o alcoolemie de 0,57 g la mie. Aceasta este insa valoarea maxima a alcoolemiei care poate fi atinsa la un moment dat dupa ce am baut 4 beri a 500 ml. Cand se atinge insa aceasta valoare, este mai greu de stabilit. Specialistii mai spun ca, valoarea maxima a alcoolemiei se atinge in 20-30 minute, la persoanele care au baut pe stomacul gol, deoarece metabolismul este mai rapid si alcoolul ajunge mai repede in sange. In schimb, cei care au baut dar au si mancat vor avea surpriza sa inverzeasca fiola cel mai puternic la 1,5 -2 ore dupa ce au baut, deoarece abia atunci ating alcoolemia maxima. Indiferent de starea de oboseala a subiectului, de felul bauturii consumate sau daca acesta a mancat inainte sau nu, eliminarea alcoolului din organism se face cu 0,15 grame la mie pe ora. Exercitiu fizic este singurul factor care poate grabi, oarecum, eliminarea alcoolului, dar si asa viteza de eliminare nu poate fi mai mare de 0,20 grame la mie pe ora (cu 30% mai repede).