
Unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de asigurari din Romania, Carpatica Asig, intra in procedura de rezolutie. Potrivit unui comunicat al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), administrator temporar al societatii va fi Fondul de Garantare a Asiguratilor.
In urmatoarele sase luni, maxim, Autoritatea de Supraveghere Financiara are ca obiectiv intocmirea Planului de Rezolutie. In paralel, un evaluator independent urmeaza sa efectueaza o evaluare „corecta, prudenta si realista”, potrivit ASF, a activelor, capitalurilor si datoriei Societatii Carpatica Asig.
Pe de alta parte, Carpatica Asig, prin Consiliul de Administratie, va avea la randul sau obligatii clare, dintre care cea mai importanta este atragerea unui investitor strategic si incheierea unei tranzactii cu acesta. De asemenea, societatea va trebui sa puna in practica masuri privind restabilirea fondurilor proprii de baza eligibile, care acopera cerinta de capital minim, precum si restabilirea fondurilor proprii eligibile care acopera cerinta de capital de solvabilitate si sa le aduca in limitele legale.
Fondul de Garantare a Asiguratilor va trebui sa supervizeze procesul de inventariere a patrimoniului societatii, sa intocmeasca situatiile financiare anuale si auditarea lor, dar si sa supervizeze ducerea la indeplinire a masurilor impuse Societatii Carpatica. In plus, conducerea Carpatica va trebui sa aiba acordul administratorului temporar, FGA, pentru orice actiune ce tine de activele Societatii.
Potrivit comunicatului ASF, masura de intrare in procedura de rezolutie se impune ca urmare a analizei situatiei financiare a societatii si are ca scop protejarea creditorilor de asigurari, minimizarea impatului asupra fondurilor de protectie si evitarea efectelor negative asupra stabilitatii financiare a pietei de asigurari.
Legea 246/2015, privind redresarea si rezolutia companiilor de asigurari, persoane juridice de pe teritoriul Romaniei, a fost promulgata abia la finele anului trecut de catre presedintele Klaus Johannis si permite practic Autoritatii de Supraveghere Financiara sa preia conducerea unei companii de asigurari, sa separe activele acesteia si sa o vanda, reprezentand, potrivit expunerii de motive a actului normativ, un cadru legal favorabil gestionarii crizelor din sectorul financiar. In mod deosebit legea permite masuri de interventie atunci cand un asigurator este neviabil sau cand este in curs de a intra in dificultate, astfel incat creditorii de asigurari sa fie protejati si in acelasi timp sa se evite efectele asupra stabilitatii pietei de asigurari. Masurile pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara le are la dispozitie potrivit legii sunt prevenirea crizelor, interventia timpurie si rezolutia.
Dupa falimentul Astra Asigurari, rezolutia de la Carpatica Asig este a doua miscare de proportii de pe piata de asigurari din Romania.
Reamintim ca Societatea Carpatica a avut, anterior, un plan de redresare pe 6 luni, aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, un plan care trebuia dus la indeplinire pana la finele anului trecut si care nu a fost respectat. Planul prevedea atragerea ca actionar a unui investitor strain si 90 de milioane capital social. In ianuarie 2016, inainte ca ASF sa ia masura inceperii procedurii de rezolutie, Carpatica Asig avea un capital social de numai 34 de milioane de lei si niciun investitor strain in actionariat. Problemele la Carpatica Asig au inceput odata cu arestarea patronului Ilie Carabulea, cunoscutul afacerist sibian, arestat pentru fapte de coruptie tot in legatura cu societatea de asigurari Carpatica Asig.