Lovitură dură pentru mii de șoferi! În următoarele luni asigurarile auto s-ar putea scumpi cu până la 20%.
Ministerul de Finanţe vrea să elimine şi tarifele de referinţă pentru asigurarile auto obligatorii, introduse acum doi ani. Acestea erau stabilite de ASF, iar firmele de asigurarea aveau obligaţia de a se raporta la acestea.
Toate limitele în ceea ce priveşte modul de calcul al tarifelor asigurărilor vor dispărea. Comisia Europeană susţine că actuala Lege RCA trebuie modificată, pentru că acum încalcă libertatea societăţilor de asigurare în a-şi stabili singure preţurile.
În prezent, pentru o asigurare auto în valoare de 150 de lei, 37 de lei reprezintă cheltuielile administrative. Adică, 25% din costul asigurării. În acest caz este suma maximă pe care o pot percepe societăţile de asigurare.
Dacă plafonul de 25 de la sută va fi eliminat, aşa cum prevede un proiect al ministerului de Finanţe, atunci preţurile RCA vor creşte, spun surse din Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Mai concret, anul acesta, un şofer de 38 de ani a plătit pentru o asigurare auto de 1 an suma de 215 lei. De la anul suma ar putea creşte până la 260 de lei. Pe de altă parte, un şofer mai în vârstă, de 50 de ani, dar cu o maşină mai puternică, ar putea să plătească cu 60 de lei mai mult pentru aceeaşi asigurare auto de anul viitor.
Şi şoferii cu risc ridicat de accidente sunt vizaţi de modificările legislative. Ca ei să nu plătească asugurari foarte scumpe, ASF a introdus în trecut obligaţia ca asigurătorii să le poată calcula preţuri mai mari cu maximum 30% faţă de cei care nu au produs accidente.
Acest plafon va fi eliminat, iar societăţile de asigurare vor putea calcula preţurile cum doresc.
In luna martie a acestui an noile tarife de referinţă anunţate de Autoritatea de Supraveghere Financiară arata creşteri la majoritatea categoriilor de poliţe.
Tarifele de referinta au fost calculate, potrivit prevederilor legale, de o companie independenta , in functie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.), tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica), varsta asiguratilor in cazul persoanelor fizice, precum si de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri).