Politia Romana anunta ca a inceput sezonul anvelopelor de iarna obligatorii si transmite ca soferii ale caror autovehicule nu sunt dotate cu astfel de pneuri pot primi amenzi de pana la 2.900 de lei, precum si retinearea certificatului de inmatriculare.
Aceasta este si una dintre conditiile politelor CASCO.
Legea care prevede obligativitatea echipării autoturismelor cu anvelope de iarnă a intrat în vigoare încă din 2011.
„Chiar daca drumul este uscat, se pot intalni portiuni unde exista risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceti, chiar si pe distante scurte, daca autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarna”, transmite Politia. Este sanctionata conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Amenda pentru fapta mentionata este prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni (de la 9 la 20 puncte-amenda, respectiv intre 1.305 si 2.900 de lei) si se va retine certificatul de inmatriculare/inregistrare al autoturismului, eliberandu-se o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie”, se arata in comunicatul Politiei.
Anvelopele se identifica usor, datorita prezentei pe laterale a literelor M si S, sub forma: „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fara a include in aceasta categorie anvelopele marcate numai cu inscriptia ,,all seasons”.
„Anvelopele de iarnă trebuie verificate: adâncimea profilului și anul fabricației. Dacă anvelopele sunt în exploatare de mai mult de patru ani, vă recomandăm să cereți părerea unui specialist, pregătit să observe urmele specifice de uzură. O anvelopă de iarnă, aflată în condiții optime, crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare”, au transmis si reprezentanții RAR.
Aceștia le recomandă șoferilor, totdată, să verifice, în service-uri autorizate, acumulatorul vehiculului, nivelul și concentrația de antigel a lichidului de răcire, dar și instalația de climatizare a mașinii, dacă aceasta nu funcționează în condiții optime. De asemenea, șoferii sunt sfătuiți să se asigure că instalația de iluminare și ștergătoarele sunt în stare bună, pentru a vedea și a fi văzuți în condiții de ninsoare puternică.
In condiții de vreme extremă, ar fi bine să aveți în portbagaj câteva accesorii utile:
- Lanțuri antiderapante
- Lopată
- Săculeț cu sare/nisip
- Lanternă
- Racletă
- Degivrant pentru parbriz/încuietori
Mobilizarea şoferilor i-a uimit şi pe cei de la vulcanizări care au programări din oră în oră, ce spun acestia:
Reprezentant vulcanizare: “Clienţii trebuie să fie foarte atenţi la etichetă. Aici avem aderenţa, consumul şi numărul de decibeli. Dimensiunea este foarte importantă pentru o maşină. O găsim în cartea tehnică a maşinii sau pe stâlp. Şi un lucru foarte important trebuie să aibă M+S şi fulgul. Asta e specificul anvelopelor de iarnă. Uzura, avem aici inscripţia, limitatorul din interiorul anvelopei. Când a ajuns aici, anvelopa nu mai este bună. Când depăşeşte 3,6 mm, anvelopa trebuie schimbată”.
Petru Cruceanu, reprezentant vulcanizare: „Clienţii au început să vină din timp. Au venit de acum două săptămâni. Ei au început să îşi facă programări online pentru a economisi timp. Avem programări inclusiv până în decembrie. E o uimire şi pentru noi. Anul trecut, pe vremea asta, era gol la vulcanizări”.