
Din pacate, zilnic au loc accidente rutiere. Unele accidente se soldeaza doar cu daune materiale, altele cu vatamari corporale, iar cele mai grave sunt accidentele mortale.
Ziua fara accidente mortale
Inspectoratul General al Politiei Romane a declarat ca pe 6 ianuarie 2015 nu s-a inregistrat niciun accident de circulatie mortal. A fost prima zi din acest an in care niciun om nu a murit. Din cauza poleiului, iarna au loc mai multe accidente, de aceea soferilor li se recomanda sa conduca preventiv. S-au prezentat deja cateva sfaturi in articolul: Cum sa platesti un RCA mai mic in aceasta iarna 2014 – 2015.
Pe 6 ianuarie 2015, fata de aceeasi zi din anul 2014, s-au inregistrat mai putin cu 7 accidente, datorita prezentei active a organelor de politie pe strazile din tara. Este adevarat ca au avut loc 5 accidente rutiere, in care cinci persoane au fost grav ranite, dar cel mai important este ca niciuna nu a murit.
Numarul politistilor care au fost activi ieri pe strazile din Romania a fost de 20.000. Boboteaza este o zi importanta la romani, de aceea s-au luat masuri de siguranta: din cei 20.000 de politisti, 10.000 au fost angrenati suplimentar fata de dispozitivul curent de siguranta si ordine publica. Politistii suplimentari au venit de la diferite structuri, printre care ordine publica si rutiera.
In articolul Lista cu acte necesare pentru un dosar de dauna s-a mentionat deja ce trebuie facut in cazul unui accident fara vatamari corporale. In continuare sunt prezentati pasii pe care trebuie sa-i urmeze vinovatul unui accident rutier cu vatamari corporale.
Ce se face in cazul unui accident rutier cu vatamari corporale
Atunci cand un accident rutier se soldeaza cu raniti, trebuie sunat la 112. Niciuna dintre partile implicate, chiar daca este sau nu vinovata de accident, nu trebuie sa paraseasca locul accidentului pana nu vine politia. Organele de politie vor incheia un proces verbal si vor stabili cine este vinovat in acel accident. De asemenea, vor elibera o autorizatie in baza careia se va face reparatia masinii. Soferul care a produs accidentul va da o copie a politei de asigurare RCA celuilalt sofer implicat in accident.
Atentie, daca soferul nu are asupra lui polita RCA, va primi amenda. Daca soferul vinovat nu are RCA, va plati din propriul buzunar pagubele create. In plus, soferul fara o polita RCA valida poate primi o amenda cuprinsa intre 1.000 lei si 2.000 lei. Politia ii poate retine placutele de inmatriculare si certificatul de inmatriculare.
Uneori soferii uita sa reinnoiasca polita RCA. De aceea Romasig vine cu o solutie pentru clientii sai – un RCA reminder gasit in partea dreapta, pe prima pagina a site-ului romasig.ro. Se introduce data la care expira actuala polita RCA, se completeaza cateva date de contact (numarul de telefon, e-mail-ul) si Romasig va informa asiguratul, cu 7 zile inainte de a expira asigurarea RCA, ca urmeaza sa expire polita.