Potrivit proiectului legislativ, românii stabiliți în altă țară, dar care au mașinile înmatriculate în România, pot efectua ITP-ul în străinătate, fără a fi nevoiți să se întoarcă în țară.
Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.81/2000 privind inspecţia tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România prevede ca ITP-ul să poată fi efectuat în Republica Moldova, Elveţia, Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi statele membre ale Uniunii Europene.
Legea spune ca: “Activitatea de inspecție tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România se face numai prin persoane autorizate în România”. Mai concret, inspectorii tehnici sunt obligați să se autorizeze la Registrul Auto Român. De asemenea, stațiile ITP vor funcționa după regulile din România, dar și în acord cu legislația statului pentru care vor fi autorizate de către RAR.
Inițiatorii propunerii legislative susțin că aceasta a fost “inspirată de solicitări ale unor cetățeni cu rezidență de medie și lungă durată în afara României și care dețin și utilizează vehicule înmatriculate în România“. De asemenea, ei consideră că măsura nu va fi greu de implementat, deoarece, în prezent, activitatea de inspecție este deja monitorizată prin mijloace informatice, inclusiv video, ceea ce va permite efectuarea ITP-ului și în afara țării noastre.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie aprobat de Parlament, promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.
Care sunt ultimele modificari aduse legislatiei, privind ITP-ul masinilor
Potrivit ultimelor modificări ale legislației, in situatia in care expira ITP-ul, inmatricularea este suspendata automat, iar daca un conducator auto circula cu ITP-ul expirat risca inca o amenda pentru lipsa ITP-ului valabil, cat una si pentru condusul in timpul suspendarii inmatricularii, valoarea total amenzii putand ajunge la 5.800 de lei. Suplimentar, se eliberează o dovadă fără drept de circulație, astfel că mașina mai poate fi deplasată doar pe platformă.
Certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numărul de înmatriculare se restituie proprietarului de către Poliția Rutieră la încetarea suspendării înmatriculării vehiculului, respectiv trecerea Inspecției Tehnice Periodice.
O modificare majora este aceea ca posesorii de masini mai vechi de 12 ani vor fi nevoiti sa treaca prin ITP in fiecare an, nu odata la doi ani cum era prevazut pana acum.
Pentru masinile noi ITP-ul se va face la trei ani, nu la doi, asa cum stabilea legislatia anterior. Termenul pentru efectuarea primei inspectii se socoteste de la data primei inmatriculari, iar pentru urmatoarea inspectie tehnica periodica, de la data celei precedente.