Dupa un an marcat de instabilitate si dezechilibru pe piata RCA, soferii romani nu s-au asteptat sa vada imbunatatiri in ceea ce priveste tarifele pentru politele auto nici la inceputul acestui an. Toti soferii din Romania cunosc foarte bine motivul principal din spatele majorarii tarifelor. Este vorba despre declansarea procedurii de faliment a asiguratorului City Insurance, eveniment care a dus la dublarea sau triplarea preturilor practicate de unele companii care furnizeaza asigurari auto.
Majorarea preturilor a dus la revolta soferilor si la imposibilitatea multor dintre acestia de a isi reinnoi politele. Pe fondul acestor dificultati, multi au ales sa circule fara o polita RCA valabila, ceea ce le-ar putea aduce in orice moment sanctiuni grave. In luna ianuarie a acestui an, preturile au ajuns si la 1.100 lei pentru o polita pe 6 luni pentru unii soferi. Inainte de problemele generate de situatia City, cel mai mic tarif ajungea si sub 500 de lei.
Majorarea preturilor, intre revolta soferilor si echilibrarea pietei
Daca faci parte din comunitatea detinatorilor de autovehicule din Romania, stii deja ca retragerea autorizatiei de functionare a City a marcat evenimentul anului trecut in ceea ce priveste piata asigurarilor auto. De ce? City Insurance era cel mai mare jucator pe piata asigurarilor si la finalul lunii septembrie, dupa anuntul retragerii autorizatiei de functionare, existau aproximativ 2,5 milioane de polite RCA incheiate cu City si aflate in vigoare. Deci, multi soferi au fost pusi intr-o situatie destul de dificila, fiind nevoiti sa isi gaseasca un nou asigurator de unde sa achizitioneze RCA ieftin si convenabil in ceea ce priveste beneficiile, odata ce politele aflate in vigoare le vor expira.
In alta ordine de idei, dublarea sau chiar triplarea preturilor a provocat un val de nemultumiri in randul soferilor, in vreme ce unii asiguratori considera ca majorarea preturilor poate fi vazuta drept o modalitate de echilibrare a pietei in raport cu posibilitatea societatilor de asigurari de a acoperi riscul asigurat, luand in calcul o rata a daunei combinata de peste 100%.
Ce alti factori au declansat scumpirea politelor RCA?
Preturile asigurarilor auto obligatorii s-au mentinut intr-un trend ascendent si la inceputul acestui an. Intr-adevar, falimentul City a zguduit piata RCA, dar mai exista si alti factori din cauza carora preturile pentru politele de raspundere civila auto se afla la acest nivel. Specialistii sunt de parere ca majorarea tarifelor poate fi pusa inclusiv pe seama inflatiei, precum si pe criza generata de pandemia de COVID-19. Aceasta ipoteza nu este, de fapt, o surpriza, tinand cont de problemele pe care pandemia in curs le-a generat la nivel economic in intreaga lume.
Preturile au crescut, iar unele companii s-au retras de pe piata asigurarilor auto. Astfel, cresterea tarifelor pentru acest serviciu este oarecum justificata. Din punct de vedere financiar, cel mai mult vor avea de suferit soferii din categoria tanara, adica cei cu varsta sub/egala cu 30 de ani. Ca sa iti faci o idee, cei care au masini cu capacitate cilindrica de peste 2.500 de cmc ar putea scoate din buzunar 3.080 de lei pentru asigurare.
Achitarea asigurarii este in prezent mai scumpa decat in anul trecut, dar variaza de la un sofer la altul. Tariferele de referinta pentru politele RCA au fost publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), dar acestea nu reprezinta preturile finale pe care societatile de asigurare le percep, ci un indicator care contribuie la stabilirea acestor preturi.
Care sunt sanctiunile pentru circularea fara polita RCA?
Potrivit legislatiei in vigoare, esti obligat sa detii o polita auto pentru vehiculul pe care il conduci. Aceasta este indispensabila in momentul in care esti implicat intr-un eveniment auto care se soldeaza cu pagube materiale sau vatamari corporale. Pe scurt, asigurarea de raspundere civila auto asigura despagubirea persoanelor prejudiciate in urma accidentului.
Sa circuli fara RCA valabil nu este o idee buna. Nu numai ca incalci legea, dar ai sanse sa primesti sanctiuni grave, amenzile situandu-se in jurul sumelor de 1.000-2.000 lei. Pe langa amenda, vei ramane fara certificatul de inmatriculare al masinii si fara placute, deci nu vei mai putea circula. Daca in 30 de zile nu faci dovada achitarii politei RCA, masina ta va fi radiata din evidenta masinilor care circula pe drumurile nationale din Romania.
Deci, inceputul anului 2022 a fost marcat de scumpiri nu numai la energie electrica, gaze, carburanti si alimente, ci si de scumpiri pe piata RCA. In acest conditii, cel mai bine ar fi sa folosesti un calculator RCA ca sa identifici un pret care te avantajeaza si ca sa nu te regasesti in situatia de a circula fara asigurare auto.