Discutii inghetate si relatii tensionate, dar si apel la interventia Parlamentului, in urma intalnirii dintre asociatiile patronale din industria de transport din Romania si asiguratorii RCA.
In virtutea angajamentului asumat prin Protocolul din 22 decembrie anul trecut, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu si vicepresedintele sectorului asigurari din cadrul ASF, Marius Vorniceanu au organizat o intalnire intre patronatele din transporturi si asiguratorii RCA, in scopul ajungerii la un numitor comun in ceea ce priveste pretul politelor obligatorii de raspundere civila auto. In prealabil, participantii la intalnire au fost invitati sa pregateasca date relevante cu privire la evolutia primelor de asigurare RCA in ultimele 6-9 luni, atat la nivel agregat cat si pe cazuri individuale.
„Cele doua parti nu au cazut de acord asupra interpretarii si incadrarii in limita de majorare de 50% convenita prin Protocol. In timp ce societatile de asigurari au raportat, din situatia contractelor incheiate, o crestere medie a primelor de pana la 50%, transportatorii au argumentat pe polite individuale situatii care au depasit acest nivel”, se arata intr-un comunicat al Autoritatii de Supraveghere Financiara.
In cadrul intalnirii, ASF a reiterat pasii concreti facuti pentru identifcarea unor solutii, atat prin ajustarea Normei 23/2014 si flexibilizarea acesteia si in sensul eliminarii potentialelor bariere pentru intrarea unor noi jucatori pe piata asigurarilor, cat si prin initierea unui dialog concret, pe grupuri de lucru, avand ca scop o revedere mai substantiala a cadrului legal aplicabil. Mai mult, potrivit comunicatului Autoritatii, au fost derulate controale tematice la toate societatile de asigurare care vand polite RCA, urmand ca acestea sa aplice masurile necesare pentru remedierea disfunctionalitatilor constatate. Autoritatea va continua si demersul de determinare a unor repere de referinta la nivelul pietei privind dauna medie si frecventa medie a daunei, pe care le va face publice. La solicitarea reprezentantilor transportatorilor, a fost prezentat un prim model de calcul actuarial, care poate fi consultat pe site-ul Autoritatii.
Potrivit ASF, pentru continuarea demersurilor care au in vedere stabilitatea pietei de asigurari din Romania si reglementarea relatiei dintre transportatori si asiguratorii RCA este important ca cele doua parti sa isi pastreze deschiderea si mai ales un dialog direct, concret si constructiv.
Pe de alta parte, Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) precizeaza intr-un comunicat ca discutiile avute in cadrul intalnirii „au esuat, iar piata RCA este lasata sa intre in colaps”. Reprezentantii Uniunii semnalizeaza ca industria de transport rutier va intra in faliment daca actualele tarife RCA se mentin si vor creste cu acelasi ritm.
Avand in vedere ultimele evolutii, UNTRR solicita Parlamentului, Guvernului, Consiliului Concurentei si ASF limitarea valorii RCA/carte verde, cel putin pe o perioada de un an, la valori normale de maximum 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de marfuri și persoane care fac transporturi rutiere internationale si nationale, la maximum 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local si la maximum 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme, se arata in comunicatul UNTRR.
Uniunea solicita interventia Parlamentului Romaniei, dar si comisiilor de Transport si Infrastructura din Camera Deputatilor si Comisia Buget Finante din Senat.
La intalnirea dintre patronatele din Transporturi si asiguratori au participat, din partea transportatorilor, UNTRR (Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania), FORT (Federatia Operatorilor Romani de Transport), COTAR (Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania), APTE 2002 (Asociatia Patronala a Transportatorilor Europa 2002), ARTRI (Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale), ADTI (Asociatia pentru Drepturile Taximetristilor Independenti), CPDR (Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei / Romanian Business Leaders) si FPSSR (Federatia Patronala a Scolilor de Soferi din Romania). Printre asiguratorii prezenti s-au numarat Allianz Tiriac Asigurari S.A., Generali Romania S.A., Groupama Asigurari S.A.,Uniqa Asigurari S.A., Omniasig Vienna Insurance Group S.A., Asirom Vienna Insurance Group S.A., City Insurance S.A., Euroins Romania S.A. si Carpatica Asigurari S.A. La intalnire au participat si reprezentanti ai Consiliului Concurentei.