Probabil cauți de ani de zile odorizantul auto ideal, dar încă nu l-ai găsit. Parfumul fie se epuizează prea repede, fie nu este durabil, iar mirosurile stătute strică iar atmosfera în mașină.
Toyota a inventat odorizantul perfect și ține hoții la distanță. Dacă cineva îți fură mașina, odorizantul poate da cu gaze lacrimogene, ca să-l facă să iasă din vehicul.
Desi unele maşini au deja un sistem de răspândire a mirosurilor, invenţia celor de la Toyota vine cu ceva nou: o încercare de personalizare sau de a deveni o armă.
Dispozitivul despre care vorbim, identifică smartphone-ul celui ce se urcă la volan, recunoaște profilul utilizatorului și, pe baza preferințelor prestabilite de acesta, emană parfumul dorit. Dacă receptorul acestuia nu detectează cheia proprietarului sau telefonul cuiva autorizat, în momentul pornirii motorului, poate elimina gaze lacrimogene pentru a împiedica furtul autoturismului. În plus, în această situație, mașina este automat imobilizată.
Odorizantul poate fi activat de la distanta
Sistemul antifurt poate fi declanșat și de la distanță, de pe telefon, dacă observi că cineva încearcă să-ți spargă mașina. Problema (hoțului) este că sistemul de împroșcare cu gaze lacrimogene nu poate fi dezactivat decât de cheia proprietarului. Dacă tu nu ești prin preajma mașinii cu cheia, ori își ia mască de gaze, ori renunță să-ți fure automobilul.
Sistemul brevetat de Toyota include și o componentă dezodorizantă, un sistem de ventilație care elimină rapid orice miros din masina, imediat după ce conducătorul părăsește vehiculul. În acest fel, șoferul nu este nevoit să inspire gaze lacrimogene în urma unei tentative de furt, dar nici să suporte un eventual parfum neplăcut ales de conducătorul anterior.
Deşi Apple a venit recent cu o tehnologie de recunoaştere facială care ar permite maşinilor să recunoască oameni şi să descuie automat uşile atunci când se apropie, ideea companiei Toyota se bazează pe semnale trimise de la un smartphone.
Deocamdată, această invenție se află doar în stadiu de proiect și nu se știe dacă va deveni vreodată realitate. Dar, ideea în sine este interesantă și necesară.