
Asigurarea RCA a vehiculelor conform legilor din Romania este obligatorie, insa in cazul unui nefericit accident trebuie sa stii ce pasi ai de urmat pentru a nu omite nicio etapa.
Sunt mai multe puncte pe care trebuie sa le urmezi pentru a fi despagubit in caz de accident, prin urmare iti vom detalia ce trebuie sa faci imediat:
Ce, catre cine si in cat timp trebuie realizata cererea RCA?
Acestea sunt cele mai frecvente intrebari adresate companiilor de asigurari din cauza faptului ca multe persoane sunt la primul astfel de eveniment si nu stiu cum sa abordeze problema.
Cererea RCA este un document care se afla in polita de asigurare obligatorie, fiind necesara completarea acesteia de catre ambele parti implicate in accidentul auto, pentru a aduna toate informatiile despre soferi, masini si modul in care acesta s-a produs. Aceasta este prima etapa pentru a incepe procesul de despagubire si este important sa fie realizata corect si rapid de catre cei implicati.
Unde trimitem cererea?
Cererea este trimisa catre firma de asigurari cu care ai incheiat in prealabil polita de asigurare, aceasta ocupandu-se integral de toate documentele si evaluarile necesare in vederea despagubirii.
In lege nu este specificat clar o anumita durata de timp in care poti depune cererea. Exista totusi o clauza in care este mentionat faptul ca dupa 3 ani de la accident, aceasta se va prescrie, astfel nu vei mai putea fi despagubit.
Recomandarea celor de la Romasig este aceea de a inainta cat mai repede toate documentele catre firma de asigurari pentru a beneficia in cel mai scurt timp de despagubire.
Care este valoarea maxima de despagubire si in cat timp poti beneficia de aceasta?
Acest lucru depinde foarte mult de gravitatea accidentului. Nu exista o valoare fixa, fiind necesara o analiza de catre un service autorizat pentru a declara printr-un proces verbal toate costurile de repare sau inlocuire a pieselor si tarifele de manopera, pentru a vedea exact bugetul necesar.
Firmele de asigurari sunt obligate ca in termen de maxim 7 zile calendaristice sa comunice pagubitului valoarea maxima admisa pentru reparatii. Daca cererea este acceptata de beneficiar, atunci in 10 zile asiguratorul va transfera suma care a fost aprobata in acord cu proprietarul masinii.
Exista cazuri in care repararea masinii costa mai mult decat una noua. Acest lucru se mai numeste si dauna totala, putand astfel fi despagubit cu o suma echivalenta a unei masini noi.
Se pot acorda despagubiri pentru bunurile din autovehicule?
De cele mai multe ori se pot acorda despagubiri pentru bunurile din masina care a produs accidentul, insa trebuie luata in considerare o clauza care stipuleaza faptul ca aceste bunuri nu trebuie sa fie transportate conform unui contract cu proprietarul vehiculului si nu apartin acestuia.
Solutionarea cererii de despagubire RCA
Firmele de asigurari sunt obligate ca in termen de maxim 30 de zile de la data depunerii cererii sa faca urmatoarele:
- Sa raspunda solicitantului in scris in vederea ofertei de despagubire, aceasta fiind trimisa cu confirmare de primire, in cazul in care asigurarea RCA acopera cheltuielile cu reparatiile, iar pagubele au fost evaluate.
- Sa raspunda clientului in scris, tot cu confirmare de primire, justificarile pentru care cerintele de despagubire au fost respinse, total sau partial.
Polita RCA este un act nu doar obligatoriu, dar si necesar pentru a fi linistit in permanenta atunci cand esti cu masina pe sosea. Te poate scapa de cheltuieli inutile si mari in cazul unui accident nefericit.
Romasig indeamna toti soferii sa verifice periodic valabilitatea politei pentru a nu fi expirata. Siguranta ta si a economiilor tale poate fi salvata cu ajutorul acestei polite mai mult decat iti imaginezi.
[…] constatarea accidentului la fata locului. Intre timp, se contacteaza si asiguratorul, printr-o cerere de despagubire RCA prin care sa se poata obtine fondurile necesare pentru solutionarea unei daune. Cat despre […]