
La fel ca si in alte tari, in Romania accidentele auto sunt produse din diferite cauze precum neatentia, nerespectarea regulamentului rutier, nerabdarea si asa mai departe. Cu toate acestea, incidentele sunt clasificate in functie de gravitatea lor, fiecare avand moduri diferite de a fi rezolvate din punct de vedere legal.
De aceea este important ca de fiecare data cand pleci la drum sa te asiguri ca ai asupra ta asigurarea obligatorie RCA, aceasta fiind necesara pentru a nu intampina probleme financiare majore in cazul unui accident nefericit si sa poti evita amenzile.
Cum sunt clasificate accidentele rutiere?
Accidente usoare
Aceste tipuri de incidente sunt cele mai des intalnite, fiind catalogate usoare datorita faptului ca au ca si consecinta ranirea usoara a persoanelor, pagube materiale de pana la 60% din valoarea masinii. De asemenea, persoanele care nu se pot intoarce la locul de munca din cauza acestui eveniment pe o perioada de pana la 30 zile sunt incluse in aceasta categorie.
Accidente grave
In aceasta categorie sunt incluse persoane care au decedat in urma coliziunii sau au capatat leziuni permanente, iar pagubele masinii depasesc 60%. Tot aici sunt incluse si persoanele care nu mai pot lucra pe o perioada mai mare de 30 de zile din cauza traumelor.
Accidente autovehicule – pietoni:
- tamponarea pietonilor care circula pe partea dreapta sau stanga a drumului;
- tamponarea trecatorilor pe trotuar sau in spatiile special amenajate pentru circulatia pietonala;
- tamponarea pietonilor care traversau neregulamentar pe carosabil.
Accidente fara implicarea unui alt autovehicul:
- accidente produse in timpul urcarii sau coborarii dintr-o masina in mers;
- tamponarea unui animal sau ciclist;
- inversiune;
- accidente produse din cauza derapajului;
- accident produs din cauza unui obstacol aflat pe drum sau intr-o zona adiacenta.
Accidente colective:
- accident fata – spate;
- accidente intr-o coloana de vehicule;
- ciocniri din cauza nerespectarii distantei minime intre masini in timpul mersului;
- accidente laterale;
- accidente frontale pe directii de sens opuse;
- ciocnire cu un vehicul stationat.
Ce trebuie sa faci ca sa eviti un accident?
Avand in vedere clasificarile accidentelor mai sus mentionate, poti urma cativa pasi simpli pentru a preveni producerea acestora:
Respecta regulile de circulatie
Codul rutier a fost creat astfel incat sa ajute toti soferii sa circule pe soselele nationale cat mai bine si sigur. Nerespectarea acestuia iti poate aduce sanctiuni, daune materiale sau chiar producerea unor decese in functie de gravitate. Este important sa fii atent de fiecare data cand esti in trafic si sa respecti toate semnele de circulatie, dar si ceilalti participanti la trafic.
Verifica starea masinii
La fel de esentiala este si verificarea tehnica a masinii, aceasta trebuind sa fie optima pentru a putea tranzita soselele si drumurile publice. Orice defectiune, atat de semnalizare, franare sau de vizibilitate poate provoca un incident nefericit.
Ce nu trebuie sa faci in caz de accident
- nu pleca de la fata locului – aceasta fapta se pedepseste cu amenda, suspendarea permisului de conducere sau cu dosar penal, in functie de gravitate;
- nu recurge la violenta – atat violenta verbala, cat si cea fizica nu sunt permise, putand agrava situatia existenta;
- completeaza amiabila sau cheama organele de politie in functie de caz – avand in vedere ca asigurarea obligatorie RCA este necesara conform legislatiei din Romania, ai datoria de a o completa sau sa declari accidentul in maxim 24 de ore de la producere, in caz contrar fiind posibila amendarea sau sanctionarea.
Un accident este un eveniment nefericit pentru orice sofer, de aceea este important sa respecti toate regulile pentru a evita cat mai mult implicarea ta in aceste incidente.
Aici pe blogul Romasig poti gasi de fiecare data informatii utile cu privire la toate modificarile legislative, cat si noutati sau informatii care te pot ajuta atunci cand te afli pe sosea. Fii un sofer responsabil pentru a te bucura de fiecare data impreuna cu familia ta de drumurile pe care le ai de parcurs, putand in acest fel sa va intoarceti de fiecare data in siguranta acasa.