Ce reprezinta tarifele de referinta RCA si de ce sunt utile pentru soferi
Tariful de referinţă a fost gândit ca o valoare strict orientativă în funcţie de care clientul de RCA să îşi dea seama dacă oferta făcută de firma de asigurare este sub media pieţei sau deasupra ei. Tariful de referință este un reper pentru consumatori în ceea ce privește prețul poliţelor auto obligatorii și reprezintă, împreună cu factorul N, elementele în baza cărora este stabilit pragul aferent încadrării unui asigurat în categoria de client cu risc ridicat. Tarifele de referință nu reprezintă tarife la care sunt încheiate polițele RCA în piață.
Cine calculeaza tarifele de referinta RCA
Tarifele de referinţă au fost calculate, potrivit prevederilor legale, de o companie independentă – Deloitte Audit SRL – în funcţie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică), de vârsta asiguraților în cazul persoanelor fizice, precum și de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri). În ciuda naturii sale orientative, însă, ASF are posibilitatea de a utiliza tarifele de referinţă atunci când firmele de asigurare tind să sară calul fie că este vorba despre majorări nejustificate de daunalitate fie când, dimpotrivă, anunţă tarife cu mult sub media pieţei. Mai mult, noua lege RCA a introdus termenul de asigurat cu risc ridicat. Aceasta înseamnă că dacă un asigurat nu reuşeşte să obţină o ofertă mai mică sau egală cu tariful de referinţă plus 36%, el poate apela la Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR) pentru a fi repartizat unei firme la tariful mediu de pe seg2mentul său.
Care sunt tarifele de referinta RCA valabile acum?
Formula de calcul a tarifului de referinta
In cadrul procesului de construire a tarifului de referinta, au fost luate in considerare incarcari pentru costurile de achizitie si administrative, marja de profit si referintele Bonus-Malus. Incarcarile pentru costurile de achizitie si administrative si marja de profit au fost stabilite la valoarea de 25% (procent maxim prevazut de legislatia in vigoare) si respectiv de 3%. Incarcarea Bonus-Malus s-a aplicat pentru a compensa reducerile care vor fi acordate ca urmare a aplicarii sistemului Bonus-Malus. In consecinta, incarcari de 26,78% si 23,07% au fost calculate pentru persoane fizice si respectiv persoane juridice. Pentru a calcula valoarea medie Bonus-Malus, au fost luate in considerare politele care au avut data de inceput a acoperirii riscului in intervalul 1 ianuarie – 30 iunie 2017. ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Poti afla care este valoarea politei tale RCA de la toti asiguratorii in acest moment accesand Calculatorul RCA online.