La sfarsitul lunii septembrie 2015, statisticile aratau un numar de 1531.859 de case asigurate, numar aflat in usoara crestere fata de luna august. PAID Romania, cei care au facut statistica, au ajuns la concluzia ca numarul asigurarilor obligatorii pentru locuinte creste, cu toate ca o face intr-un ritm destul de lent si ca majoritatea celor asigurati sunt cei care locuiest la oras. Din cele 1 milion si jumatate de asigurari, aproximativ 860 000 au fost incheiate pentru apartamente, in timp ce restul de 670 000 au fost incheiate pentru case. Locuitorii din zona urbana sunt mult mai interesati de siguranta propriilor case, ceea ce duce la diferenta uriasa de procent dintre mediul rural si cel urban. Astfel, 75 % dintre asigurari sunt pentru locuintele de la oras si doar 25% sunt pentru locuintele de la tara. Tipul de casa asigurata conteaza si el in decizia proprietarilor de a apela la asiguratori. Astfel, locuintele de tip A care sunt asigurate reprezinta 90% din totalul locuintelor aasigurate in timp ce locuintele de tip B reprezinta aproape 10 %.
Ce reprezinta locuintele de tip A si locuintele de tip B?
Locuintele de tip A sunt locuintele care au o structura din beton armat, lemn sau metal sau au pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau alte materiale rezultate in urma unui tratament termic sau chimi. Cele de tip B sunt cele care sunt realizate din caramida nearsa sau din materiale care nu au fost supuse unui tratament termic.
Care sunt regiunile cu cele mai multe polite de asigurare?
Bucurestiul conduce detasat clasamentul asigurarilor pentru locuinte, cu 20 % din totalul politelor. Este urmat indeaproape de Muntenia si Transilvania, cu 19, respectiv 17 %. La polul opus, Maramuresul are doar 2%, Bucovina 3 % si Crisana 4 %.
Ce riscuri acopera polita de asigurare obligatorie si cat costa ?
O astfel de polita acopera riscuri precum cutremurele, inundatiile sau alunecarile de teren si are un cost de 20 de eur, in cazul locuintelor de tip A si doar 10 euro pentru cele de tip B.