
Şoferii vor putea prezenta poliţa RCA şi pe telefon, în format electronic!
Incepând de azi, 10 septembrie, poliţa de asigurare obligatorie auto (RCA) poate fi prezentată autorităţilor rutiere şi în format electronic sau prin interogarea bazei de date AIDA, după ce modificarea normei privind asigurările auto a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 7 septembrie 2020.
Potrivit noilor prevederi, dovada incheierii asigurarii RCA, in cazul controalelor efectuate de catre autoritatile abilitate, se poate face prin oricare din urmatoarele modalitati:
a) poliţa de asigurare RCA şi contractul RCA emise de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate transcrisă, prezentate pe suport hârtie sau în format electronic;
b) dovada asigurării de răspundere civilă a vehiculelor, eliberată de către asigurătorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul României şi numai pentru perioada menţionată în acestea, sau poliţa de asigurare de frontieră pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în afara Spaţiului Economic European şi a Confederaţiei Elveţiene, prezentate pe suport hârtie sau în format electronic;
c) informaţia rezultată din interogarea bazei de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, prin care se certifică existenţa unui contract RCA valabil la data interogării.
Până acum, dovada asigurării RCA se putea face numai prin prezentarea în format tipărit a poliței RCA, potrivit regulilor care se vor modifica azi, informația fiind confirmată recent de către Politia Romana. Asta înseamnă că de azi vor fi două documente în baza cărora se va putea dovedi existența asigurării RCA, iar acestea vor putea fi prezentate chiar și pe telefon sau pe tabletă. Plus că va exista și opțiunea verificării direct în baza de date a autorităților.
Toate polițele RCA se raportează către o bază de date centrală la nivel național, gestionată de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România și denumită Administrare Istoric Date Asigurari Auto sau, pe scurt, AIDA. În această bază de date se poate verifica la cel mult 5 zile de la emitere, orice poliță RCA emisă de către asigurătorii autorizați.
În baza legislației privind asigurarea RCA, șoferii care nu pot demonstra existența sa pot fi sancționați de polițiști cu amenzi de pana la 2.000 de lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare.
Cu alte cuvinte, adio RCA pe hârtie, polița poate fi prezentată polițistului direct de pe telefonul mobil.
Valentin Ionescu, șeful Direcției Strategie Autoritatea de Supraveghere Financiară: “Dacă au un telefon, o pot avea electronic pe telefon sau dacă nu o au pe telefon în format electronic, pot accesa oricând baza de date aida.ro. În mod normal poliția ar trebui să se supuna reglementărilor, noi supraveghem și reglementăm piața asigurărilor, asigurările RCA, este o normă RCA, toată lumea ar trebui să o respecte, a informat oficial Poliția Română”.
La finalul anului 2019, în România erau 7,9 milioane de conducatori auto, conform datelor furnizate de DRPCIV – Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.