La sesizarea oricarui medic, soferii sunt obligati sa mearga la examinarea medicala, daca acesta observa o afectiune care nu permite detinerea permisului auto. Pentru a nu risca sa-si piarda permisul de conducere, soferii vor trebuii sa se prezinte la o clinica autorizata. Proiectul ce contine aceasta propunere este pe agenda de azi a deputatilor. Propus pentru adoptare la Camera Deputatilor, desi a fost respins initial de Senat, pentru a se aplica, are nevoie de votul decisiv favorabil, care ar putea veni in sedinta de azi. Motivul? Romania este pe primul loc in Europa in topul accidentelor rutiere grave. Sase romani mor, zilnic, in medie, in trafic. In ultima analiza, parlamentarii vor sa introduca o procedura mai clara referitoare la soferii care sufera de afectiuni ce nu permit detinerea permisului auto, care se poate termina cu pierderea automata a actului. In acest moment doar medicul de famile poate sa trimita un sofer la examinare, iar prin aceasta procedura ei vor ca orice medic sa aiba aceasta posibilitate. In proiectul de act normativ scrie: ”Orice medic, atunci cand constata ca un conducator de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat in evidenta sau ingrijirea sa si prezinta afectiuni medicale, este obligat sa emita bilet de trimitere catre o unitate de asistenta medicala autorizata, cu diagnosticele constatate si cu datele de contact ale unitatii medicale in care medicul trimitator isi desfasoara activitatea, iar acest lucru sa fie consemnat in fisa medicala a conducatorului” In maximum trei zile de la primirea biletului, trimis de medic, soferii vor fi obligati sa se prezinte la clinica indicata pentru o examinare medicala de specialitate.
Ce se poate intampla dupa examinarea medicala?
Dupa examinarea medicala exista trei finalizari pentru situatia in care se afla soferii, una implicand si neprezentarea la examinarea medicala.
- O prima varianta ar fi prezentarea la examinare si constatarea ca soferul este apt sa conduca masini in continuare. In maximum 15 zile de la constatarea faptului ca soferul este apt, clinica va comunica medicului trimitator rezultatul examinarii. Rezultat: soferul isi va pastra permisul auto
- A doua varianta este prezentarea la examinare si constatarea ca soferul este inapt sa mai conduca automobile. Clinica este obligata ca intr-o singura zi sa informeze politia rutiera, medicul trimitator si soferul in cauza despre rezultatul examinarii. Rezultat: soferul isi va pierde permisul auto dupa ce politia rutiera il va retrage la data primirii informarii clinicii.
- Ultima varianta este neprezentarea soferului la examinarea medicala. In aceasta situatie, daca medicul trimitator nu va fi informat de clinica, in maximum 30 de zile de la comunicarea biletului de trimitere catre sofer, despre rezultatul examinarii, acesta va informa politia rutiera. Rezultat: soferul isi va pierde permisul dupa ce politia rutiera il va retrage la data primirii comunicarii medicului.
Politia rutiera este obligata sa informeze soferii, in cazul retragerii permisului auto, iar de la data comunicarii acestui lucru, nu vor mai putea conduce autovehicule. Soferii vor fi obligati ca in maximum trei zile de la comunicarea retragerii permisului auto sa se prezinte la politie pentru a preda actul. Conducatorii auto recuperand-ul numai dupa ce vor scapa de afectiunile medicale din cauza carora li s-a retras. Parlamentarii au prevazut si introducerea unor amenzi si pentru medicii si clinicile legale pentru a asigura functionarea modului de desfasurare.