Schimbări majore în legislația RCA. Șoferii care fac accidente soldate cu vătămări corporale sau decese vor plăti cu 40% mai mult pe viitoarele asigurări auto, adică patru puncte de penalizare în sistemul bonus/malus, potrivit unui proiect al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), prin care se propune o nouă modificare a legii RCA.
Ce prevede legea in momentul de fata.
În momentul de față, articolul 32 din Norma ASF 20/2017 prevede că, în cazul existenței unor daune plătite, șoferii sunt penalizați cu două clase de malus (20%) și creșterea aferentă a primei de asigurare pentru fiecare incident pentru care s-a plătit o despăgubire.
In Norma 20/2017 scrie ca: „Sistemul bonus-malus este format din categoria de bază B0, 8 clase de bonus și 8 clase de malus; clasa B0 este atribuită unui nou asigurat, fără istoric în asigurare. Reducerea sau majorarea stabilită conform sistemului bonus-malus se aplică tarifelor practicate de către asigurătorul RCA la care potențialul asigurat urmează să încheie contractul RCA, în vigoare la data la care se încheie contractul RCA. Perioada de referință este anul calendaristic anterior datei de intrare în vigoare a contractului RCA. Pentru aplicarea unui malus sunt luate în calcul evenimentele pentru care este plătită o daună în perioada de referință, în care se reține responsabilitatea totală sau parțială a conducătorului auto”.
Ce mai introduce proiectul de normă.
ASF anunță și intenția de a introduce tot prin acest proiect o aplicație electronică pentru completarea formularului de constatare amiabilă care să fie agreată de toate firmele de asigurări.
Formularul constatare amiabila poate fi utilizat in relatia cu asiguratorii fara a mai fi necesara intocmirea documentelor de constatare de catre politia rutiera, numai daca este completat si semnat pe suport de hartie sau prin intermediul unor sisteme informatice de catre ambii conducatori de vehicule implicati in accident.
Asiguratorii RCA stabilesc de comun acord sistemul informatic si modul in care se poate utiliza formularul constatare amiabila in format electronic.
Formularul constatare amiabila in format electronic reproduce acelasi model grafic, contine aceleasi informatii si are aceeasi valoare juridica cu cea a formularului tiparit pe suport de hartie, conform proiectului ASF.
Totodată, este clarificat termenul în care informaţiile cu privire la încheierea contractelor RCA şi daunele avizate sunt transmise către baza de date cu asigurările RCA încheiate pe teritoriul României (baza de date AIDA ce este dezvoltată şi administrată de către BAAR).
De asemenea, sunt clarificate şi condiţiile în care contractele RCA pot rămâne în vigoare în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului asigurat şi în special în cazul vehiculelor pentru care este efectuat transferul de proprietate ca urmare a încetării unui contract de leasing financiar, precum şi modul de evaluare a prejudiciilor pentru lipsa de folosinţă a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a acestuia prin stabilirea documentelor în baza cărora contravaloarea acestor prejudicii poate fi solicitată şi clarificarea modului de calcul a perioadei pentru care se acordă despăgubiri.
Cand se aplica noile reguli.
Noile reguli propuse de autorități vin în contextul în care în România rata deceselor cauzate de accidentele rutiere e de două ori mai mare decât media europeană.
Ele sunt în dezbatere publică și ar urma să fie aplicate cel mai probabil din 1 decembrie sau de la începutul anului viitor.