Canicula de afară şi razele puternice ale soarelui pot afecta vopseaua maşinii tale, motorul, dar şi accesoriile din interior precum plasticele din bord sau chiar tapiţeria. Mai mult, în maşină temperaturile pot deveni extreme şi trebuie să ştim si cum să răcorim interiorul pentru a putea circula confortabil.
Iata cateva sfaturi pentru a intretine masina pe canicula
- Umbra -Este evident, de câte ori avem posibilitatea, este bine să parcăm la umbră. Nu strică să gândești în perspectivă, pentru că un loc la umbră dimineața se poate transforma în unul în plin soare peste zi. Dacă nu ai posibilitatea, poziționează mașina cu soarele în spate la orele după-amiezii.
- Ascunde volanul si pielea –Daca masina ta are tapiterie din piele sau vinilin, te sfatuim ca pe timp de vara sa o ascunzi. Adica sa pui niste huse pe ele, nimic altceva. Una la mana, nu te vei mai incinge cand te vei aseza, iar doi la mana, vei proteja pielea. Aceeasi poveste este si cu volanul. Trebuie mereu ascuns de soare. Nu numai pentru ca pielea se va strica, dar si pentru ca daca te vei urca in masina dupa ce masina a zacut 5 ore in plin soare, o sa te cam arda palmele.
- Anvelopele. Nu doar presiunea în roți este importantă atunci când vrei să te poți folosi de mașina ta în siguranță, ci și uzura anvelopelor. Un cauciuc vechi nu îți va garanta siguranța atunci când frânezi pe o zona udă. Cauciucurile de calitate, cu un nivel de uzură până la limita recomandată îți va asigura o tracțiune ridicată și aderență la manevrele de evitare. Verifică atent dacă nu cumva anvelopele autoturismului tău au depășit limita de uzură sau au deformări structurale. Dacă acesta este cazul, nu circula cu ele, deoarece îți pui viața ta și a celorlalți participanți la trafic în pericol.
- Verifică ştergătoarele- Din cauza temperaturilor foarte ridicate, mai ales dacă maşina este parcată frecvent în soare, cauciucul ştergătoarelor poate deveni rigid sau chiar se poate crăpa. Verifică ştergătoarele cu atenţie! În cazul în care observi că nu mai funcţionează la capacitatea lor maximă, înlocuieşte cauciucul acestora.
- Bateria masinii – Cand zilele incep sa se incalzeasca, mai mult stres este pus pe baterie decat intr-o zi cu temperaturi medii. Canicula este inevitabila, dar vibratiile pot contribui si la defectarea bateriei, asa ca verificati inainte sa inceapa vara sa va asigurati ca totul este cat mai sigur posibil.
- Verifică sistemul de răcire – Sistemul de răcire acționează exact ca un scut care previne supraîncălzirea mașinii. Lichidul de răcire din motor trebuie înlocui complet în fiecare an. Principala recomandare constă în adăugarea unui amestec 50/50 de antigel și apă distilată. Capacul radiatorului trebuie deschis cu precauție, numai după ce motorul s-a răcit complet.De asemenea, asigură-te că toate componentele de bază funcționează perfect: pompa, termostatul, senzorii și ventilatorul.
Cum conduci pe căldură
– Redu viteza acolo unde asfaltul se vede în lumină mai închis la culoare sau lucios sau are petice proaspete. În astfel de zone, asfaltul încins scade aderenţa, fiind mai puţin poros şi neputând absorbi petele de ulei care îl fac extrem de alunecos.
– Frânează cu mult înaintea unui viraj mai ales în zonele în care asfaltul este foarte încins.
– Evită rularea pe denivelările din exteriorul virajelor, acolo unde zonele cu asfalt expus soarelui prezintă efectul de vălurire din cauza traficului greu.