Toti soferii care au optat pentru decontarea directă a polițelor de asigurare RCA vor avea la dispoziție un termen limită în care să prezinte asiguratorului propriu decontul reparației vehiculului, altfel riscă să returneze suma primită.
Reparația va trebui totodată efectuată într-un service autorizat, prevede un proiect legislativ.
Începând din 2017, legislația privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto permite decontarea directă în cazul avarierii vehiculelor, partea prejudiciată într-un accident rutier beneficiind în mod direct de la propriul asigurător de despăgubire, în anumite condiții.
Autorii proiectului arată că decontarea directă vine în sprijinul beneficiarului asigurării, asigurându-i posibilitatea de a repara repede vehiculul și la un service ales de acesta. Inițiatorii au constatat, însă, că reparația vehiculului avariat ”se realizează în foarte multe cazuri în unități neautorizate, de către persoane nespecializate și în condiții improprii”.
Practic, noile modificări îi vor impune asiguratului două obligații concrete:
- decontul de reparație va trebui să îi fie prezentat asigurătorului propriu, în termen de 45 de zile de la data reparației;
- reparația va trebui să fie făcută într-o unitate autorizată;
Sancțiunea pentru nerespectarea acestor condiții va fi obligația returnării banilor primiți.
”Beneficiarul despăgubirii directe, primește suma alocată de către societatea de asigurare și, din acel moment, nu mai există un control asupra modului în care acesta utilizează în mod real suma primită. Or, pe de o parte, domeniul căruia poate să îi aparțină avaria poate fi foarte variat, iar pe de altă parte avariile apărute pot fi de natură să afecteze în mod grav siguranța rutieră. O avarie la sistemul de frânare, la sistemul de direcție sau un alt tip de avarie la componente sau sisteme esențiale, de a căror reparație corespunzătoare depinde direct buna funcționare a vehiculului și implicit repunerea sa în circulație în condiții de siguranță, trebuie realizată de către o persoană autorizată, care astfel prezintă garanții atât cu privire la competența sa, cât și cu privire la posibilitatea angajării răspunderii sale.
Modificarea propusă prin prezenta inițiativă are rolul de a proteja cetățeanul în general, inclusiv pe beneficiarul asigurării, deoarece obligă la efectuarea reparațiilor la o unitate autorizată, oferind (…) garanții sub aspectul profesionalismului executării lucrărilor și sub aspectul posibilității de angajare a răspunderii în cazul în care reparațiile nu au fost realizate în mod corect”, susțin autorii proiectului.
In ce conditii este aplicabila decontarea directa intre asiguratorii RCA.
- accidentele auto se produc pe teritoriul României;
- vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate/înregistrate în România;
- prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
- ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului;
- prejudiciile exclud vătămările corporale.