Codul rutier în vigoare ar putea fi modificat, în sensul reducerii vârstei de la care cei interesați să devină șoferi profesioniști, adică soderi de camion sau autobuz, vor putea da examenul pentru obținerea permisului de conducere, potrivit unui proiect de lege adoptat în ședința săptămânală, de către Guvern.
Care sunt criteriile pe care trebuie să îndeplinească candidații
Potrivit proiectului, prin excepție de la vârsta minimă prevăzută de 21 de ani, vârsta minimă pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile C și CE va fi de 18 ani, cu condiția ca solicitantul să dețină un certificat de competență profesională pentru atestarea unei calificări inițiale, acordat pe baza participării la un curs și a promovării unui test.
In categoria C intra urmatorele autovehicule:
- Autovehicule, altul decat cele din categoria D si D1, a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 3.500 kg si care este proiectat si construit pentru transportul a maximum 8 pasageri in afara conducatorului auto
- Ansamblul format dintr-un autovehicul din categoria C si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg.
In categoria CE intra :
- Ansamblul de vehicule constand dintr-un autovehicul tragator din categoria C si o remorca sau semiremorca a carei masa totala maxima autorizata este de 750 kg.
Pe de altă parte, proiectul prevede reducerea vârstei la care pot da examen și cei ce vor să devină șoferi pentru autovehicule din categoria D si DE cu condiția ca solicitantul să dețină un certificat de competență profesională pentru atestarea unei calificări inițiale, acordat pe baza participării la un curs și a promovării unui test.
Mai exact, aceștia vor putea da examenul pentru obținerea acestor categorii la vârsta de 21 de ani, nu 24, așa cum este prevazut acum.
In categoria D si DE intra urmatoarele autovehicule:
- Categoria D, autovehiculul destinat transportului de persoane avand mai mult de 8 locuri pe scaune, in afara locului soferului. Autovehiculului din aceasta categorie i se poate atasa o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg;
- In categoria DE: ansamblul de vehicule constand dintr-un autovehicul tragator din categoria D si o remorca a carei masa totala maxima autorizata este mai mare de 750 kg. Remorca nu trebuie sa fie destinata transportului de persoane.
Insa, există și un dezavantaj. Mai exact, cei ce obțin mai devreme permisul auto pentru profesioniști nu vor putea pleca în curse în afara granițelor, deoarece aceste permise vor fi eliberate de autorități cu înscrierea în acesta a codului național pentru atestarea valabilității categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României.
Schimbările legate de reducerea vârstei de la care cei interesați pot deveni șoferi profesioniști sunt necesare pentru a transpune normele europene din domeniu, cuprinse în Directiva (UE) 2018/645.
Insa mai exista un dezavantaj pentru persoanele care implinesc varsta de 18 ani si isi doresc sa obtina permisul de conducere, polita RCA care este foarte scumpa.
Tarifele pentru șoferii sub 30 de ani sunt:
- de 1.030 de lei pentru mașinile sub 1200 cmc;
- 1.043 lei pentru cele între 1201-1400 cmc;
- 1.225 lei pentru 1401-1600 cmc;
- 1.385 lei pentru mașinile care au între 1601-1800 cmc;
- 1.523 de lei pentru 1801-2000 cmc;
- 2.147 de lei pentru 2001-2500 cmc și 2.870 de lei pentru mașinile care au motoare de peste 2500 de centimetri cubi.