De acum, pe un sector de drum de viteză din Germania, s-a deschis prima autostrada electrificata. Tirurile care au nevoie de curent electric se pot cupla la instalația de deasupra carosabilului.
In Hessa s-a deschis prima portiune de autostrada pentru tiruri care circula pe curent electric din instalatii de deasupra carosabilului. Finanțat de Ministerul Mediului cu 15 milioane de euro, este în testare pe cinci kilometri de autostradă.
Sectiunea de drum deschisa face parte dintr-un drum necesar de legatura intre aeroportul din Frankfurt si un parc industrial.
Cel mai testat va fi modul cum se integrează în traficul normal aceste camioane electrice, pe una din cele mai circulate artere rutiere ale Republicii Federale. La manevre de depășire, camioanele trebuie să părăsească banda de circulație electrificată. În acest caz, se activează bateria care este încărcată în timpul circulației cu curent primit de la instalațiile suspendate. Și energia eliberată prin frânare este stocată în baterie. Dacă bateria rămâne fără electricitate, intră în acțiune motorul Diesel care rămâne în dotarea camioanelor. Cu baterie și motor Diesel, aceste camioane pot circula și pe străzile neelectrificate.
Obiectiv climatic ambițios
În Germania sunt transportate anual mărfuri în greutate totală de 4,5 miliarde de tone. Peste 70% dintre acestea sunt transportate de camioane cu motoare pe combustie. Alternativa mai prietenoasă pentru climă ar fi trenurile de marfă, care transportă 20% din aceste produse. Se discută des despre mutarea acestui transport pe șinele de cale ferată, dar varianta este nerealistă din cauza volumului de mărfuri mult prea mare. Prin urmare, dacă strategia de protecția climei de zero emisii poluante până în 2050 pregătită de guvernul german va funcționa, un rol important de jucat îl vor avea camioanele.
Dacă programul se va dovedi a fi un succes, și alte autostrăzi din Germania vor primi tehnologia. Următoarele vizate sunt tronsoane de autostradă din landurile Baden-Wurttemberg și Schleswig-Holstein.
Potrivit CNN, guvernul german a cheltuit 70 de milioane de euro (77 de milioane de dolari) pentru a produce camioane care pot folosi sistemul. Siemens a spus că un proprietar de camioane ar putea economisi 20.000 de euro (22.370 de dolari) pentru combustibilul la o distanţă de peste 100.000 de kilometri. La o scară foarte mică a fost testat acest sistem în Suedia și în apropierea porturilor din Los Angeles și Long Beach.
Proiecte precum cel din Germania ar putea face parte dintr-o soluție care include o utilizare sporită a căilor ferate și a vehiculelor electrice.