Intr-un clasament al ţărilor din Uniunea Europeana în ceea ce priveşte decesele din accidente rutiere, România se află pe primul loc, arată datele Comisiei Europene.
Si in anul 2018, Romania se alfa pe primul loc privind rata deceselor pe sosele, cu 96 de morti la un milion de locuitori, aproape dublu fata de media din Uniunea Europeana, care a fost de 49 de decese la un milion de locuitori, arata cele mai recente date preliminare.
Comisia Europeana arata ca in 2010 sapte state din Uniunea Europeana inregistrau o rata a mortalitatii pe fondul accidentelor rutiere de peste 80 de decese/milion locuitori, in timp ce in 2018 numarul lor a scazut la doua.
Cei mai vulnerabili au fost pietonii, biciclistii, motociclistii si persoanele in varsta, cu preponderenta in zonele urbane.
La aceste cifre negre contribuie din plin reţeaua precară de drumuri naţionale cu o singură bandă pe sens şi cele cu acostament folosite incorect de şoferi, deteriorarea severă sau lipsa elementelor de siguranţă (parapete, catadioptri, marcaje), starea proastă a asfaltului şi prea puţini kilometri de autostradă.
Comisia lucrează în prezent la un nou cadru privind siguranţa rutieră pentru perioada 2020-2030. Acest demers ar putea include şi o revizuire a normelor europene privind siguranţa vehiculelor şi privind gestionarea siguranţei infrastructurii, precum şi o iniţiativă ce ar viza să asigure o tranziţie fără riscuri către o mobilitate cooperativă, conectată şi autonomă.
Ce tara a fost pe locul doi, dupa Romania.
Potrivit datelor europene, Romania a fost urmata in clasament de Bulgaria cu 88 de decese la un milion de locuitori, Letonia (78/milion de locuitori) si Croatia (77/ milion de locuitori). Intre timp, tarile UE cu cele mai bune rezultate in ceea ce priveste siguranta rutiera in 2018 au fost Marea Britanie cu 28 de decese la milionul de locuitori, Danemarca (30/milion de locuitori), Irlanda (31/ milion de locuitori) si Suedia (32/ milion de locuitori).
O statistica intemeiată pe frecvenţa daunelor de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, cei mai periculoşi şoferi din România sunt bucurestenii. Datele arată că peste 6 la sută din maşinile înmatriculate în Capitală au provocat un accident.
Bucureştenii sunt urmaţi în acest clasament de şoferii din Constanţa şi Iaşi. În plus, conform aceluiaşi studiu, cele mai multe accidente sunt provocate de tinerii sub 25 de ani: 6,15% dintre aceştia au provocat un accident. Cu vârsta, şoferii devin mai atenţi, astfel că, doar 4,59 la sută dintre conducătorii auto de peste 40 de ani au produs un accident de circulaţie.