
Retinerea sau suspendarea permisului de conducere este o situatie neplacuta, lucru care se intampla pentru ca ai incalcat regulamentele rutiere sau ai produs un accident nefericit, aceste evenimente putandu-te lasa pieton intre 30 si 90 de zile in cazuri mai extreme.
Retinerea permisului de conducere este prealabila suspendarii dreptului de a mai conduce pe drumurile publice conform prevederilor din codul rutier cu nr. 195/2002.
Este esential sa eviti suspendarea permisului de conducere, deoarece acest lucru iti poate restrictiona drastic libertatea de miscare, fiind mult mai greu sa te deplasezi in anumite zone in cazul in care ai nevoie, precum o vacanta sau in interes de serviciu. De aceea, asigura-te de fiecare data cand pleci la drum ca ai asupra ta toate documentele obligatorii valabile, precum polita RCA, aceasta fiind necesara pentru a putea tranzita in siguranta soselele nationale. Asigurarea obligatorie te poate scuti de amenzi, dar si de cheltuieli inutile in cazul unui accident nefericit.
Care sunt cauzele retinerii permisului?
Retinerea permisului de conducere poate fi aplicata conducatorilor auto pentru o perioada de 30, 60, sau 90 de zile in cazuri mai speciale, in functie de incalcarile codului rutier si nerespectarii regulilor de circulatie.
Retinerea permisului pentru 30 de zile
- nerespectarea semnalelor si indicatiilor organelor de politie;
- trecerea pe rosu la semafor;
- neacordarea de prioritate pietonilor in locurile special amenajate pentru acestia (treceri de pietoni);
- neacordarea prioritatii celorlalti participanti la trafic care au acest drept conform legislatiei si marcajelor din intersectie;
- depasirea coloanelor de masini oprite la semafor sau la barierele de cale ferata.
Toate aceste incalcari iti pot aduce, pe langa retinerea permisului de conducere, si o amenda semnificativa pe care va trebui sa o achiti in aceasta perioada, fiind necesara atunci cand va trebui sa iti recuperezi documentul.
Retinerea permisului pentru 60 de zile
- acumularea a 15 puncte de penalizare in mai putin de 12 luni de la data ultimei suspendari a permisului de conducere;
- circularea fara motiv pe contrasens;
- accidente care au rezultat doar pagube materiale pentru ca nu ai acordat prioritate sau nu ai respectat culoarea semaforului.
- circularea pe drumurile inchise temporar sau pe anumite segmente de sosea.
Retinerea permisului pentru 90 de zile
- accidentele in care au fost implicate victime (deces sau vatamare corporala) pot duce la restrictionarea dreptului de a conduce pe toata aceasta perioada;
- depasirea vitezei legale din zona cu mai mult de 50 de km;
- conducerea sub influenta bauturilor alcoolice de peste 0.80g/l alcool pur in sange;
- defectiuni tehnice grave ale autovehiculuilui (frane, mecanismul de directie afectat), acestea putand fi evaluate prin sondaj de catre politie si inspectorii RAR;
- nerespectarea barierelor de cale ferata sau semnalelor luminoase.
De ce documente ai nevoie pentru recuperarea permisului?
In momentul in care termenul de suspendare a permisului a expirat, te poti indrepta catre biroul de permise pentru a-l recupera, fiind obligat sa ai asupra ta urmatoarele documente:
- actul de identitate (C.I.);
- copia procesului verbal;
- dovada achitarii amenzii (chitanta);
- copie dupa dovada de conducere (fata/verso);
- cerere tip de reducere a suspendarii, in cazul in care s-a optat pentru aceasta testare.
Este important sa fii cat mai atent si sa respecti regulile de circulatie pentru a evita sanctiunile mai sus prezentate, acestea avand cu siguranta o influenta negativa in perioada imediat urmatoare.
Aici pe blogul Romasig te poti informa cu privire la schimbarile si modificarile din Codul Rutier, dar si ce trebuie sa faci in anumite situatii mai speciale. Verifica de fiecare data cand pleci la drum starea tehnica a masinii, documentele si respecta regulile de circulatie pentru a te bucura de drumuri linistite si relaxante de fiecare data cand pleci la job sau in vacanta cu familia.