In cazul in care esti implicat intr-un accident, printre primele lucruri la care te vei gandi va fi sa contactezi compania de asigurari la care esti asigurat pentru a beneficia de despagubiri, pentru ca acestia iti ofera acoperirea financiara pentru eventualele pagube produse, prin polita obligatorie RCA incheiata anterior.
Conform statisticilor din tara, numarul incidentelor este in crestere de la an la an din cauza faptului ca ambuteiajele, cat si nerespectarea regulilor de circulatie pot impinge multi soferi sa isi piarda rabdarea, si sa adopte un comportament necivilizat, sporind astfel sansele de a produce un eveniment nefericit. In acest caz este recomandat sa iti pastrezi calmul si sa nu recurgi la violenta fizica sau verbala, deoarece exista riscul sa inrautatesti si mai mult situatia.
In calitate de sofer ai obligatia sa verifici starea tehnica a masinii, cat si a documentelor inainte de a pleca la drum – acestea trebuie sa fie valabile si in termen conform legilor in vigoare. Pe langa cartea de identitate, permisul de conducere si talonul masinii, polita obligatorie RCA te poate scuti de multe neplaceri si iti poate salva economiile in multe situatii neprevazute.
In ce conditii poate un asigurator sa refuze plata despagubirilor
Este bine de stiut faptul ca polita obligatorie RCA te poate ajuta in multe situatii, insa exista si cateva conditii in care un asigurator poate refuza plata. Cele mai importante criterii sunt urmatoarele:
- Daca accidentul produs a fost intre doua masini ale aceluiasi proprietar, cererea de despagubire nu va fi aprobata atat in cazul persoanelor fizice, cat si a celor juridice.
- Incalcari ale politei: In cazul in care detinatorul politei incalca termenii si conditiile descrise in polita sa de asigurare, cum ar fi conducerea fara permis valabil sau sub influenta alcoolului sau a drogurilor, compania de asigurari poate refuza plata daunei.
- Denaturarea informatiilor: furnizarea de informatii false sau inselatoare atunci cand soliciti asigurare, cum ar fi detalii incorecte despre vehicul, poate duce la respingerea cererii.
- Soferi exclusi: Daca are loc un accident, iar soferul care conduce vehiculul nu este mentionat in polita, compania de asigurari poate refuza cererea.
- Modificari neaprobate: Efectuarea unor modificari semnificative la vehicul fara a anunta compania de asigurari poate duce la respingerea cererii. Acestea includ modificari care afecteaza performanta masinii sau caracteristicile de siguranta.
- Neglijenta sau imprudenta: In cazul in care detinatorul politei este considerat vinovat din cauza conducerii imprudente, a vitezei extreme sau a angajarii in activitati ilegale in timpul conducerii, cererea poate fi respinsa.
- Accidente neraportate: Neraportarea prompta a unui accident sau furnizarea de informatii incomplete despre incident poate duce la respingerea cererii.
- Prime neplatite: Daca titularul politei nu si-a platit primele la timp, compania de asigurari poate refuza sa proceseze dosarul de dauna.
- Evenimente excluse: unele politici au excluderi specifice cum ar fi neacoperirea daunelor cauzate de anumite dezastre naturale sau incidente. Daca cererea se inscrie intr-un eveniment deosebit, aceasta nu va fi platita.
Dupa cum se poate observa, asigurarea obligatorie RCA este benefica in multe cazuri si te poate ajuta atunci cand ai nevoie, mai ales daca respecti legea. Aici pe blogul Romasig poti gasi multe informatii utile cu privire la noutati si modificari legislative care te pot ajuta de fiecare data in diverse cazurii pentru a fi pregatit sa gestionezi cat mai bine situatia.
Daca alegi sa respecti ceilalti soferi, cat si codul rutier, cu siguranta te vei putea bucura de fiecare data atunci cand pleci la job sau la shopping impreuna cu familia, de drumuri distractive si sigure, fiind mereu protejat atat din punct de vedere fizic, cat si financiar.