Asigurarea auto obligatorie nu este o bataie de cap doar pentru asigurati, ci si pentru service-uri. De fapt, chiar si pentru companiile de asigurari! Clientii isi doresc RCA-uri foarte ieftine, iar in ultimii ani, pentru a putea oferi astfel de produse, unele companii de asigurari au redus calitatea asigurarilor oferite soferilor. Din aceasta cauza au aparut problemele, reclamatiile si ASF a inceput sa intervina cu noi atentionari pentru companii si reglementari pentru norma RCA, astfel incat sa stabilizeze piata de asigurari din Romania.
Pentru servicii de calitate, a fost nevoie de o majorare a preturilor RCA, dar aceasta solutie nu a rezolvat problemele de pe piata. Companiile de asigurari se plang in continuare cat de putin profitabile sunt asigurarile auto obligatorii, service-urile sunt nemultumite de valoarea daunelor acoperite de polita RCA, iar soferii sunt suparati de eficacitatea lor atunci cand vine vorba de reparatia masinilor implicate in accidente rutiere.
Cristian Muntean, presedintele ASSAI, a vorbit in cadrul emisiunii Oras de Risc de la RFI despre problemele asigurarii RCA. Criza cu care s-a confruntat Romania a afectat negativ inclusiv piata de asigurari. Impedimentele cu care s-au confruntat copaniile de asigurari au afectat si service-urile, „victime colaterale” ale pietei de asigurari. Beneficiarul final, pagubitul, a fost de asemenea afectat.
Tariful mediu orar este de aproximativ 16 euro in cadrul service-urilor Romania. Daca ar fi sa se compare Austria cu Romania, s-ar observa ca tariful mediu orar in Austria este de aproximativ 77 euro. Din pacate, conduita de plata a asiguratorilor se tot depreciaza de cativa ani, calitativ vorbind. Cristian Muntean a mentionat cazuri cu „despagubiri incomplete si in afara termenului legal”. De unde rezulta ca este o problema de supraveghere pe piata de asigurari, care trebuie rezolvata.
Piata de asigurari nu este singura care are tendinta de a captura institutia care reglementeaza sau supravegheaza. Cristian Muntean a observat aceasta tendinta in industria asigurarilor inca din anul 2007, acuzand ASF ca lucreaza pentru companii, nu pentru cetateni. Presedintele ASSAI sustine ca ASF trebuie sa aplice sanctiuni asiguratorilor care nu respecta reglementarile – „Nu este vorba de neputinta, este vorba de alte interese”.
Actionariatul extern al asiguratorilor i-a fortat sa isi reduca nivelul costurilor, la nivel de companie. Aceasta reducere, nefiind realizata corect, a afectat calitatea manoperei prestate de catre service-urile care reparau masinile pagubitilor. Pentru a se diminua aceste probleme, piata de asigurari din Romania trebuie disciplinata. Dupa jumatatea anului 2015 vor aparea noi informatii cu privire la anchetele DNA la ASF.
„Problemele asiguratilor sunt problemele service-urilor”, sustine Cristian Muntean, care apara inslusiv interesele cetatinilor, nu doar pe ale unitatilor de service. Se doreste un echilibru pe piata de asigurari si ramane de vazut daca in 2015 se va obtine acest lucru.