
Asigurarea vehiculelor este o actiune ce vine insotita de o serie de factori ce influenteaza considerabil atat pretul platit, cat si nivelul de acoperire de care poti profita. Unul dintre cele mai importante aspecte este reprezentat de tipul de vehicul pe care il ai in posesie. Asigurarea obligatorie RCA pentru autoturisme prezinta cateva diferente in comparatie cu autoutilitarele si autocamioanele, aceste deosebiri avand un impact semnificativ asupra costului si a conditiilor de asigurare.
Pentru a putea circula legal pe soselele din Romania si pe cele din spatiul Uniunii Europene va fi necesar sa ai asupra ta o polita RCA valabila, putand-o avea atat in format fizic, cat si digital pentru a o prezenta organelor abilitate in cazul in care vei fi oprit in trafic pentru un control de rutina sau in cazul unui accident.
Care sunt cele mai importante diferente intre o asigurare pentru un autoturism vs autoutilitara si autocamion?
In momentul in care doresti sa inchei o asigurare obligatorie sau sa o reinnoiesti, va trebui sa stii ca pretul poate fluctua foarte mult in functie de vehiculul detinut. Astfel urmatoarele criterii vor determina pretul final de achizitie:
1. Tipul de vehicul
Prima si cea mai semnificativa diferenta intre o asigura RCA pentru autoturisme si RCA pentru autoutilitare si autocamioane este tipul de vehicul pe care il asiguri. Masinile de mici dimensiuni sunt proiectate in principal pentru transportul de persoane, in timp ce masinile mai mari au fost special concepute pentru transportul de marfuri sau in alte expeditii de natura comerciala. Aceasta distinctie are un impact semnificativ asupra riscului perceput de catre asiguratori, lucru ce se va reflecta in pretul politei.
2. Riscul de exploatare
Un alt factor important in evaluarea pretului RCA este riscul de exploatare asociat cu fiecare tip de vehicul. Masinile de mici dimensiuni (autoturismele) sunt utilizate in principal in scopuri personale, de job sau de agrement, fiind expuse la riscuri mai mici decat autoutilitarele si autocamioanele. Cele din urma sunt folosite adesea la parcurgerea unor distante mai lungi si la conditii de drum mult mai solicitante. Prin urmare, acestea vor avea un pret mult mai mare la asigurare decat autoturismele.
3. Greutatea si capacitatea de incarcare
O alta diferenta intre aceste tipuri de vehicule este greutatea si capacitatea lor de incarcare. Autoutilitarele si autocamioanele au posibilitatea de a transporta incarcaturi foarte mari, ceea ce implica si riscuri suplimentare in cazul producerii unui accident. Pot produce pagube materiale foarte mari, ducand la costuri semnificative de despagubire pentru asiguratori.
Diferente de pret intre autoturism si autoutilitare, autocamioane
Preturile pentru o polita incheiata pe o perioada de 12 luni pentru autoutilitare si autocamioane sunt cu mult mai mari decat o masina personala, acestea putand trece usor peste 12.000 de lei in cazul celor de peste 16 tone. Pentru autoturisme, pretul mediu pentru o masina cu un motor pana la 1200 cmc poate ajunge la o valoare de 1.280 de lei.
Dupa cum se poate observa, diferenta de pret este una foarte mare, insa modul de utilizare, greutatea, cat si riscurile implicate sunt foarte diferite. De aceea este recomandat sa folosesti un calculator online pentru a determina pretul corect in functie de vehiculul avut pentru a avea parte de cea mai buna oferta.
Indiferent de vehiculul detinut, asigurarea RCA trebuie sa te insoteasca in fiecare drum pentru a putea fi protejat financiar in cazul unui accident. Achizitionarea unei polite obligatorii este un gest responsabil pe care orice sofer trebuie sa il indeplineasca atat pentru siguranta personala, cat si a celorlalti participanti la trafic.
Aici pe blogul Romasig poti gasi de fiecare data informatii utile cu privire la modificarile legislative, curiozitati din lumea auto, cat si alte subiecte care te pot ajuta in multe situatii neprevazute, astfel incat sa le poti rezolva rapid si eficient atunci cand vei avea nevoie.